Innkjøpsdirektør Mårten Skällenäs (til venstre) og teknisk direktør Asle Randen i Backe Entreprenør lanserer nye ekspertposter i Backe Gruppen.

Backe etablerer kompetansesenter

Tekniske eksperter på konstruksjon, VVS, elektro, bygningselementer og glass og fasade skal ansettes for å øke kompetansen og heve kvaliteten ved Backe Gruppens anskaffelser. Etableringen skal profesjonalisere prosesser, leveranser og samspill for konsernets 13 entreprenører.

Torsdag 10. april lanserer Backe Gruppen en kampanje for å hente inn de beste hodene innenfor fem utvalgte fagfelt for å fungere som eksperthjelp på konsernets byggeprosjekter.

Det hele startet med en innkjøpsdirektør som mente det kunne være mye å hente på å gjøre mer profesjonelle og strategiske innkjøp i konsernet. 75 prosent av verdiskapingen i Backe Gruppen skjer gjennom underentreprenører og leverandører, og så mye som 90 prosent av innkjøpene utføres i prosjektene. Dette kan stille høye fagspesifikke kunnskapskrav til en prosjektleder som samtidig skal ha kontroll på alt annet.

– De gangene vi ikke lykkes, er det ofte på grunn av feil valg av leverandør, løsning eller pris på innkjøp som er gjort. Når vi ikke selv sitter på spisskompetansen, har vi for liten mulighet til å påvirke prosessene. Ved å øke kompetansen innfor disse fagfeltene, vil vi kunne tilby både våre kunder og leverandører økt verdi i byggeprosessen, sier teknisk direktør Asle Randen i Backe Entreprenør.

Sommerstart

Med stadig mer tekniske bygg, hard konkurranse og krevende kunder, har Backe Gruppen valgt å gå utviklingen i møte, og satse på mer ekspertise.

– Vi håper å ansette de første kategorisjefene til sommeren, men det er fagspesialister vi er ute etter, de beste av de beste, så hvis det tar lengre tid å finne riktig folk til jobben, ja så tar det lengre tid, sier Randen.

Randen påpeker at det fortsatt skal være prosjektlederne som er sjef i Backe Gruppens prosjekter, men at kategorisjefene vil gå inn og bistå med sin fagkunnskap.

Innkjøpsdirektør Mårten Skällenäs, som først lanserte ideen i Backe Gruppen, forteller at det heller er kvaliteten enn prisen man ønsker å forbedre ved satsingen på mer teknisk kompetanse.

– Jeg mener den største verdiskapingen skjer gjennom samarbeidet vi har med andre. Hvis dette samarbeidet blir bedre, vil vi få et bedre produkt til en bedre pris. Med mer tekniske bygg, blir god forståelse for faget langt viktigere enn at man er god på innkjøp, sier han.

Nye markeder

Teknisk direktør Asle Randen uttaler at kompetansehevingen også kan åpne dørene for flere internasjonale innkjøp, med de mulighetene det bringer med seg.

– Tradisjonelt har vi gjort de fleste innkjøpene våre i Norge, både på grunn av ekstra risiko knyttet til utenlandshandel og manglende kompetanse på dette markedet. Dette har vært et hinder som vi nå kan forsere, sier han.

Randen uttaler at han håper å utvide kompetansesenteret med flere medarbeidere etter hvert, og forteller at ekspertene kan ha base flere steder i Norge, da mesteparten av arbeidet skal skje ute på prosjekt.

– De skal jobbe i alle de 13 entreprenørselskapene våre. Backe Gruppen har mange prosjekter under planlegging og utførelse, så fem personer kan naturligvis ikke dekke over alt. Men hvis vi lykkes med dette, skal vi ikke gi oss med bare fem, sier han.

Se hjemmesiden til satsingen her.