Finansminister Siv Jensen (Frp) mener egenkapitalkravet bør kunne senkes i enkelte tilfeller. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Regjeringen ber om fleksibilitet ved egenkapital

Egenkapitalkravet ved førstegangs-boliglån kan i en del tilfeller senkes til 10 prosent, skriver Finansdepartementet i et brev til Finanstilsynet.

– Det er ingen automatikk i dette, og det er ingen menneskerett å få boliglån. Men vi har sett at fleksibiliteten hos bankene har vært praktisert ulikt. Vi presiserer derfor at den gjelder alle, sier Jensen.

I utgangspunktet er egenkapitalkravet for å få boliglån 15 prosent.

– Bankene må vurdere hver enkelt låntakers evne til å betjene sitt lån. Det er dette det handler om. Jeg frykter ikke at gjeldsveksten i Norge skal øke selv om vi gjør det litt enklere for førstegang boligkjøpere, sier finansministeren til NTB.

– Positivt signal

I brevet understreker Jensen viktigheten av at bankene har fleksibilitet til å gi lån ut fra fornuftige individuelle vurderinger.

– Blant annet må bankene kunne legge vekt på lånesøkernes fremtidige evne til å betjene lånet. Vi gjør det også klart at det kan være forsvarlig å gi boliglån til låntakere med en egenkapital ned mot 10 prosent dersom låntakeren har tilfredsstillende betjeningsevne, har vist at de kan spare og beskytter seg mot renteøkning gjennom å binde renten, sier finansministeren.

Direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet hilser velkommen bankenes mulighet til å senke kravet til egenkapital fra 15 til 10 prosent for visse grupper førstegangskjøpere av bolig.

– Dette er positive og forbrukervennlige signaler. Økt fleksibilitet hos bankene, balansert med økt ansvarlighet som gjør at bankene må vurdere den enkeltes evne til å betjene egen gjeld, er noe vi absolutt hilser velkommen, sier Flesland til NTB.

Fjerner tvil

Jensen sier at justeringen har vært etterspurt av mange i lang tid.

– Kravet om 15 prosent egenkapital har særlig rammet førstegangsetablerere. Vi var i ferd med å risikere å måtte stenge en hel generasjon ute fra boligmarkedet, sier hun.

Statsråden mener vi har sett en vekst i bruk av skjønn.

– Men det har vært ulikt vurdert. Nå fjerner vi enhver tvil, og vi er helt tydelige på at det er mulig for bankene å gå ned noen prosent, om mulighetene ligger til rette for det, sier finansminister Siv Jensen.