Ny tjenestepensjon på plass

Regjeringen foreslår en ny tjenestepensjonsordning for privat sektor som blir godt mottatt av Finans Norge. LO er skeptisk til at ordningen er dyrere for kvinner fordi de lever lenger.

Den såkalte hybridpensjonen vil kunne berøre flere hundre tusen arbeidstakere i privat sektor og har vært utredet over flere år. Ifølge avtroppende finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) representerer det nye pensjonsproduktet et alternativ til dagens ytelses- og innskuddspensjonsordninger. Han understreker at det er lagt vekt på fleksibilitet i det nye pensjonsproduktet.

– Det nye produktet er en viktig ny valgmulighet for bedriftene. Lovforslaget er framtidsrettet ved at det legger til rette for god opptjening når en arbeidstaker bytter jobb, og er tilpasset alderspensjonsopptjeningen i ny folketrygd, sier Johnsen i en pressemelding.

Fornuftig

Hovedorganisasjonen for finansnæringen, Finans Norge, er positiv til at pensjonssystemet tilpasses ny folketrygd.

– Det nye produktet representerer en fornuftig modernisering av tjenestepensjon i privat sektor og tilpassing til ny folketrygd, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge.

Utfordringer

LO mener også at den nye ordningen representerer viktige skritt på veien i reformarbeidet for å skape trygge og rettferdige pensjoner for norske arbeidstakere.

Men LO-nestleder Tor Arne Solbakken peker på flere utfordringer. Han mener tjenestepensjonene er utrygge fordi de domineres av bedriftenes behov uten «betryggende» innflytelse fra dem det angår.

Dyrere for kvinner

Solbakken viser også til at det vil være store ulikheter i pensjonsnivåene mellom arbeidstakerne, og at kvinner vil få dyrere eller dårligere pensjon enn menn.

– Det at departementet ikke klarer å løse problemet med kjønnsdelte pensjoner er det klareste uttrykk for at en bred nyordning i privat arbeidsliv er nødvendig, sier Solbakken.

Kvinner lever lengre enn menn, og arbeidsgiver må derfor betale en høyere premie for kvinner enn menn for å oppnå samme pensjon.

Ifølge Finansdepartementet vil dette utgjøre 1.700 kroner i året for kvinner som har en årslønn på 500.000 kroner. (©NTB)