Flat august for byggevareindustrien

Etter en oppløftende juli faller igjen byggevareindustrien innenlandske salg av byggevarer tilbake i august til flat utvikling.

I august viser omsetningen en nedgang på 1,2 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Fallet er på 4,3 prosent hvis det justeres for prisstigning. Nedgangen kan delvis forklares med at det i årets august var 22 arbeidsdager mot 23 i fjorårets.

Adm. direktør Øyvind Skarholt opplyser at betongprodukter kan vise til en omsetningsøkning på seks prosent, mens det for trebaserte produkter var nedgang.

Etter årets åtte første måneder ligger omsetningen 2,4 prosent lavere sammenlignet med samme periode i fjor. Justert for prisstigning er fallet på 4,3 prosent.

– For de bedriftene som rapporterer om forventet salg, ligger man per juli i gjennomsnitt to prosent under budsjett, kommenterer Skarholt.

Han opplyser at også september er ut til å kunne lande på samme nivå som tilsvarende måned i fjor.

– Her må det imidlertid bemerkes at september i fjor representerte et «knekkpunkt» der salget falt sammenlignet med samme måned året før. Dermed er det ingen sterk måned man nå skal sammenligne seg med, forklarer han.

For at byggevareindustrien skal ende opp med samme nivå i 2013 som i 2012, må tredje tertial i snitt ha en omsetningsøkning på fem prosent per måned for å ta igjen det tapte, avslutter Skarholt.