Kraftig økning i BA-sykefraværet

I alle næringer øker sykefraværet. Blant næringene som sysselsetter mange, var økningen størst i bygge- og anleggsvirksomhet og i undervisning, der sykefraværet økte med 7,9 prosent fra første kvartal i fjor til første kvartal i år.

– At sykefraværet øker blant menn og i bygg og anlegg, bør sees i sammenheng med at arbeidsledigheten også øker for denne gruppen. Når arbeidsplassen blir rammet av dårlige tider, kan det føre til økt sykefravær. Vi så den samme utviklingen under finanskrisen, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Nye tall fra NAV viser at sykefraværet ligger stabilt på 6,6 prosent. Det egenmeldte sykefraværet gikk tydelig ned, mens det legemeldte hadde en liten økning. Privat sektor har fortsatt det laveste nivået.

– Det er positivt at vi fortsatt klarer å holde sykefraværet lavt i privat sektor, men det er viktig at dette ikke blir en sovepute. Vi må ikke glemme at det totalt sett er for mye sykefravær, det er et stort potensiale for å få ned fraværet. Her er det viktig at alle parter deltar aktivt, sier avdelingsdirektør for arbeidsliv i NHO, Lars Jacob Hiim.

Influensasykdom påvirket fortsatt sykefraværet i første kvartal. Tallene fra NAV viser at økningen i det legemeldte fraværet er størst i kommunal sektor.

– Vi ser også en økning i noen bransjer som bygg og anlegg. Tendenser til tøffere tider i denne bransjen, kan være en forklaring på dette, sier Hiim.

Til høsten skal partene i arbeidslivet forhandle frem en ny IA-avtale. Hiim understreker at lavt sykefravær er en viktig og sentral oppgave for NHOs medlemsbedrifter.

– En ny IA-avtale må derfor ha et enda større trykk på de delene av avtalen og virkemidlene som vi vet gir mer effekt, og mindre fokus og ressurser på byråkrati og skjemautfylling, sier han.