Fabrikkeiere i arrest etter bygningskollaps i Dhaka

Politiet i Bangladesh har pågrepet eierne av to fabrikker som holdt til i den åtte etasjer høye bygningen som raste sammen i Dhaka i Bangladesh. Over tusen mennesker fryktes omkommet.

341 mennesker var lørdag funnet omkommet, mens om lag 900 fortsatt er savnet, opplyser politiet. Det var da gått over tre døgn siden bygningen raste sammen og ble liggende igjen som en ruinhaug i løpet av få sekunder.

Bygningen huset blant annet fem tekstilfabrikker der det jobbet over 3.000 arbeidere.

To av fabrikkeierne er nå siktet for uaktsomt drap, etter at de tvang arbeiderne til å gå på jobb, selv om politiet dagen før hadde krevd bygningen evakuert fordi det var funnet store sprekker i veggene. Senere lørdag pågrep politiet også to ingeniører, som skal ha jobbet med utformingen av bygningen. Huseieren er fortsatt på flukt fra politiet.

– De involverte, særlig eierne som tvang arbeiderne til å arbeide der, vil bli straffet, sier statsminister Sheikh Hasina.

Fortsatt håp

Fortsatt blir det hentet overlevende ut av ruinene av bygningen, som raste sammen onsdag. Natt til lørdag ble i alt 40 mennesker hentet ut.

– To ble hentet ut i live for få minutter siden, snart 70 timer etter katastrofen, opplyste politisjefen i Dhaka, Shyaml Mukherjee, lørdag morgen.

Trolig finnes det flere levende inne i ruinene.

– Men de er for svake til å kunne rope om hjelp, sier Ahmed Ali, som leder redningsarbeidet.

Arbeidsforholdene for redningsmannskapene blir stadig vanskeligere, ikke minst på grunn av den sterke lukten av døde mennesker fra ruinene.

Gravemaskiner?

Hittil har redningsarbeidere brukt lett verktøy, som bor, sag og spader, for ikke å skade eventuelle overlevende.

Men i løpet av lørdagen skal myndighetene avgjøre om det skal tas i bruk løftekraner og tyngre maskiner i et forsøk på å nå fram til dem som måtte sitte fast i luftlommer inne i bygningsmassene.

Fredag brøt det ut opptøyer ved ulykkesplassen ettersom pårørende er redde for at maskinene vil ta livet at slektninger som er savnet og som de håper fortsatt kan hentes ut i live.

Prispress

Bygningskollapsen har ført til nye anklager om at vestlige selskaper presser produksjonskostnadene nedover i en bransje som er preget av beinhard konkurranse.

Den britiske kleskjeden Primark og spanske Mango har innrømmet av de fikk produkter laget i den nå sammenraste bygningen. (©NTB)