Venstre rører ikke handlingsregelen

Venstre sier nei til å senke handlingsregelen for å unngå å tømme pensjonsfondet før dagens unge blir pensjonister.

Også et kompromissforslag om å utrede konsekvensene av å senke handlingsregelen ble nedstemt på partiets landsmøte lørdag ettermiddag.

– Synd. Nå blir det fire nye år med for høy oljepengebruk. Dette er en generasjonskamp, der de eldre vil kjøre på og de unge vil stramme inn, sa Unge Venstre-leder og forslagsstiller Sveinung Rotevatn til NTB etter nederlaget.

Før det svir
Hard argumentasjon om at oljefondet kommer til å tømmes med dagens bruk før dagens unge blir pensjonister nådde ikke fram overfor landsmøtet.

– Det handler om å ta grep nå, før det svir. Allerede i 2025 tvinger det seg fram kutt, for da går vi ikke lenger i pluss, sier Rotevatn.

Likevel ser han det som en halv seier at Oslo Venstres kompromissforslag om å utrede en senking fra 4 til 3 prosent fikk tilslutning fra 108 delegater mens 127 stemte mot.

– Det er tross alt positivt at det ble såpass jevnt. Dette betyr at mens andre partier har kreative debatter om hvordan de kan bruke mer oljepenger, er Venstre det eneste partiet som tar debatten om mer ansvarlighet, sier ungdomspartiets leder.

Frykter heving
Venstres andre nestleder, Terje Breivik, gikk på talerstolen for å framføre partiledelsens argumenter for å ikke røre handlingsregelen.

– Handlingsregelen er et genialt påfunn. Forvaltet på rett måte sikrer den oljeformuen til evig tid. Handlingsregelen er ung, og vi kan ikke risikere å foreta endringer like etter at den har satt seg. Faren ved å senke grensen til 3 prosent er at det vil bli mye enklere ved neste korsvei å heve bruken til 5 eller 6 prosent, sa Breivik.