Norske bedrifter sikrer seg ikke mot herming

Sju av ti små og mellomstore bedrifter i Norge registrerer verken varemerke, patent eller design. Patentstyret mener norske bedrifter er naive og risikerer å miste inntektsgrunnlaget sitt i framtiden.

Fredag ettermiddag legger nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) fram regjeringens stortingsmelding om immaterielle rettigheter. Her inngår tiltak som skal styrke bedriftenes håndtering av patenter, varemerker og design.

En fylkesvis undersøkelse blant 2.000 små og mellomstore norske bedrifter viser at Oslo og Akershus ligger på topp og Finnmark på bånn av tabellen over hvor mange bedrifter som faktisk søker om å få registrert denne type verdier.

– Vi mener det er betenkelig at norske bedrifter ikke beskytter sine immaterielle verdier i større grad, særlig fordi dette er en måte å beskytte investeringer på lang sikt. Varemerker, logo, design og unike tekniske løsninger, det er dette de skal leve av i framtiden. Noen bedrifter baserer hele driften sin på salg av et eller to produkter eller tjenester. Da kan de få store problemer hvis noen kopierer dem, sier kommunikasjonsrådgiver Jacob Calmeyer i Patentstyret til NTB.