<p>Flere av anleggsmaskinene til Tore Løkke AS ble tagget ned med meldinger om at de raserer naturen for Trønderenergi. Foto: Privat</p>Flere av anleggsmaskinene var griset til med tagging natt til tirsdag. Foto: PrivatFlere av anleggsmaskinene var griset til med tagging natt til tirsdag. Foto: Privat

Vindkraft-bråket: Anleggsmaskiner nedtagget, trær fylt med skruer og spiker og borehull tettet med byggeskum

Anleggsarbeiderne som bygger Sørmarkfjellet vindpark for Trønderenergi blir sabotert nesten daglig. Natt til tirsdag ble fem anleggsmaskiner på prosjeketet nedtagget.

Bråket rundt den omstridte vindkraftutbyggingne på Sørmarkfjellet i Trøndelag fortsetter. Natt til tirsdag ble fem anleggsmaskiner på prosjektet tagget ned med meldinger om at «Vi raserer naturen på oppdrag for Trønderenergi».

Men taggingen er ikke den eneste som skaper problemer for utbyggingen.

- Vi har også hatt flere tilfeller der trær som skal felles til veilinja, er armert med skruer og spikrer for å ødelegge utstyr og for å forhindre hugging med motorsag. Der har man vært nød til å ta i bruk gravemaskin for å få ned trærne. Det har også blitt brukt byggeskum til å fylle borehull som var klargjort for salver, sier byggeleder for Trønderenergi Bjørn Vatnan til Byggeindustrien.

Tidsforsinkelser

Byggeindustrien har vært i kontakt med en av entreprenørene som har blitt rammet, Tore Løkke AS, men de viser til Trønderenergi for all kommunikasjon rundt det betente anleggsprosjektet.

Bjørn Vatnan i Trønderenergi sier alle sabotasjeaksjonene som de har opplevd, får konsekvenser for prosjektet.

- Vi har allerede fått noen tidsforsinkelser, og det gjør naturligvis også noe med arbeidsmiljøet og hverdagen til de som jobber på anlegget. Dette er folk som er vant til å bygge ut infrastruktur og veier som kommer samfunnet til gode, og de føler de gjør en viktig jobb for både fellesskapet og sitt eget firma. Når de blir møtt med meldinger om at de er uansvarlige og ja, nærmest uintelligente, så er det klart de blir både provosert og lei seg, sier Vatnan.

- Vet dere noe om hvem som står bak?

- Nei, vi vet ikke hvem som har gjort dette. Det er et stort oppbud av miljøaktivister her, og vi har mange som er fredelige og som argumenterer for sitt syn. Det er helt innafor. Men det å tagge ned maskiner og fylle trær med spikrer og skruer, er noe annet, sier Vatnan.

Politi, Securitas og kameraovervåkning

Derfor har de nå politanmeldt flere saker.

- Vi har daglig kontakt med politiet og de er til stede på anlegget på dagtid. Det siste døgnet har vi også hatt Securitas på plass, og vi har rigget til kameraovervåkning slik at vi har bedre kontroll på natta også, sier Vatnan.

Sørmarkfjellet vindpark ligger i Osen og Flatanger kommune.
Planområdet dekker 9,3 km2. Konsesjonen ble gitt i 2013. Konsesjonsgitt ytelse er 130,2 MW installert effekt. Forventet årlig produksjon av anlegget er 440 GWh.