<p>- Vi er veldig godt fornøyd med oppslutningen omkring prefab-fagdagen håper den kan bidra til å sette bransjen mer på kartet, sier Camilla Sandem Dhelie i Weber og Øystein Holten i Gyproc.<br></p>Sturle Stenhjem i Gyproc viste frem nye produkter og løsninger for klimavegg.Deltakerne roterte på ulike stasjoner og fikk demonstrert løsninger for klimavegg, innervegg, våtrom, akustikk samt gulv og grunn på prefab-fagdagen. (Foto: Svanhild Blakstad)En rekke aktører fra prefab-bransjen i Norge var samlet til det første fagtreffet i regi av Weber og Gyproc på Lillestrøm 9. juni. (Foto: Svanhild Blakstad)Arrangerte prefab-fagdag: Fra venstre Terje Gjøsæter, Vidar Eikeset, Øystein Holten - alle Gyproc og Camilla Sandem Dhelie fra Weber. (Foto: Svanhild Blakstad)Fagdag for prefab-bransjen. Webers Tom Christian Gefle og Reidar Marcussen i Gyproc. (Foto: Svanhild Blakstad)Prefab fagdag i regi av Weber og Gyproc.Sturle Stenhjem fra Gyproc holdt miniseminar om akustiske løsninger. (Foto: Svanhild Blakstad)Fagdag for prefab-bransjen i regi av Weber og Gyproc. Webers Camilla Sandem Dhelie møtte aktører fra bransjen og viste frem ulike løsninger på kompetansesenteret på Lillestrøm.Prefab-fagdag i regi av Weber og Gyproc.Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret. (Foto: Svanhild Blakstad)

Vil styrke den norske modul- og elementbransjen

Saint-Gobain-selskapene Weber og Gyproc traff blink da de for første gang samlet et tyvetalls norske aktører til en felles fagdag om elementer og moduler. Målet er å blant annet å styrke den norske element- og modulbransjen gjennom bedre løsninger, dokumentasjon og kvalitet.

Importen av elementer og moduler fra utlandet både på yrkesbygg og bolig er sterkt økende, noe ikke minst Prognosesenterets Bjørn Erik Øye kunne dokumentere i sitt foredrag for deltakerne på fagdagen i Webers kompetansesenter på Lillestrøm onsdag 9. juni.

21 aktører fra ulike deler av det norske norske modul- og elementmiljøet hadde møtt opp for å diskutere felles utfordringer og muligheter i bransjen, etter initiativ fra Gyproc og Weber. Deltakerne fikk også overvære praktisk demonstrasjon av løsninger for klimavegger, yttervegger, innvendige vegger, akustikk, pusset ventilert fasade, våtrom, himlinger, gulv/grunn samt brann, lyd, tekniske tjenester etc.

Styrke dokumentasjon
– Prefab får endel negativ omtale i media, ikke minst knyttet til den sterke økningen i importen. Bakgrunnen for vårt engasjement er blant annet å styrke de norske produsentenes dokumentasjon og få frem hvilke gode løsninger som finnes her hjemme, sier Camilla Sandem Dhelie, som er ansvarlig for prefab og fasadeprodukter i Weber.

Sammen med gipsprodusenten Gyproc har de mange kompletterende løsninger og produkter som benyttes av modul- og elementindustrien i Norge.

– Samarbeidet mellom Weber og Gyproc mot denne bransjen er ganske nytt, men samtidig unikt. Vi har sett at bransjen mangler et felles forum for å diskutere både muligheter og utfordringer, sier Sandem Dhelie til Byggeindustrien.

Eksperter både fra Weber og Gyproc møtte deltakerne på fagdagen, hvor det var rigget til modeller av preaksepterte løsninger, blant annet på klimavegger.

Årlig forum
Arrangøren fikk flere tilbakemeldinger underveis om at fagtreffet var et etterlengtet initiativ.

– Deltakerne kommer fra hele landet, og vi er veldig godt fornøyd med interessen og oppslutningen. Det er åpenbart at det er et behov for at det gjøres et slikt tiltak mot denne bransjen, noe som forsterker vår beslutning om å lage et eget konsept rundt dette slik vi har gjort, sier Øystein Holten i Gyproc.

Han ser frem til å videreutvikle konseptet og anser at  denne fagdagen blir etablert som et årlig forum, under en felles Saint-Gobain paraply.

Import kommet for å bli
– Nå skal vi jobbe med å videreutvikle konseptet, gjennom blant annet å informere om viktigheten av god dokumentasjon og få frem hvilke gode løsninger vi kan tilby til den norske prefabindustrien, sier Holten.

Han vil også se hva man på sikt kan gjøre med den store importen av elementer og moduler.

– Dette er et marked som er kommet for å bli. Vi må heller jobbe for å bli en del av det, ved å påvirke kvalitet og skape egne gode løsninger, fremfor å motarbeide, avslutter Holten.

Han ser for seg at prefab-forumet i tillegg til å bli en årlig møteplass, kan bidra til å utvikle faglig kompetanse og nettverk.