Vibeke Tegneby blir bærekraftsansvarlig i Bane NOR fra 1. oktober. Foto: Bane NOR
Vibeke Tegneby blir bærekraftsansvarlig i Bane NOR fra 1. oktober. Foto: Bane NOR

Vibeke Tegneby blir bærekraftsansvarlig for Bane NOR

Bane NOR har ansatt Vibeke Tegneby som konsernets bærekraftsansvarlig fra 1. oktober.

– Vibeke Tegneby kommer fra stillingen som leder for samfunnsansvar i Anskaffelser i Bane NOR, og har lang erfaring fra både privat og offentlig virksomhet innenfor bærekraft. Hun har vært en viktig pådriver i arbeidet med utforming av Bane NORs bærekraftstrategi og konsernets nye visjon «Mer på skinner setter mindre spor» som kom på plass tidligere i år, heter det i en pressemelding fra Bane NOR.

–Jeg ønsker at vi i Bane NOR er ambisiøse og jobber helhetlig med bærekraftsarbeidet vårt med særlig fokus på knutepunktsutvikling, sikkerhet, mangfold og klima. Transportsektoren står for 30 prosent av de norske klimagassutslippene mens jernbanen kun står for 0,2 prosent av dem. Vi skal få flere til å ta mer tog, og skal jobbe med at folk får øynene opp for at jernbanen er det mest bærekraftige transportmiddelet, sier Vibeke Tegneby i meldingen.

Tegneby forteller at hun vil jobbe målrettet med bærekraft med å sette gode måleparametre, og være en pådriver for at Bane NOR får konkrete resultater innen bærekraft og en kultur der ansatte tenker bærekraft når de går inn døra på jobb.

– Der vi virkelig kan gjøre en forskjell er der vi kan påvirke leverandørene våre til å redusere klimagassutslipp ved utbygging av jernbanen. Vi vil stille tøffere krav til våre leverandører, blant annet om utslippsfrie anleggsplasser. Videre ønsker vi å jobbe med bærekraft på flere områder enn klima og miljø, blant annet med å forhindre arbeidslivskriminalitet og sosial dumping hos leverandører og underleverandører på våre prosjekter ved å gjennomføre flere kontroller på dette området. Vi vil også særlig følge tett opp at alt som blir kjøpt inn av materiell til drift, vedlikehold og utbygging av jernbanen er produsert på en måte som ikke bryter med kravene til menneskerettigheter, sier Tegneby.

– Vi jobber hver dag hardt for å få frem hvor viktig bærekraftsperspektivitet er i vårt samfunnsoppdrag. Jernbanen som transportmiddel er i utgangspunktet bærekraftig og bidrar svært positivt til det som er vår aller største utfordring fremover, nemlig klima. Samtidig kan og skal vi gjøre mye sammen med våre leverandører fremover i utbygging og i drift og vedlikehold av jernbanen for å bidra til å nå nasjonale og internasjonale klima- og miljømål, sier Stine Undrum, konserndirektør for Utbygging i i Bane NOR meldingen.

– Jeg er glad for at Vibeke får mulighet til å bruke all sin tid på bærekraft for konsernet fremover. Det er en viktig rolle å få på plass for at Bane NOR skal kunne nå ambisjonen og levere på vår strategien. Bane NOR bidrar til et mer bærekraftig samfunn, det er det mange medarbeidere i Bane NOR som er opptatt av og vil at vi skal lykkes med, sier Cathrine Loennecken, direktør for Anskaffelser.