Velkommen til Byggedagene 2018

For 19. gang kan vi i Byggeindustrien sammen med BNL og EBA onsdag ønske velkommen til vårens viktigste møteplass i byggenæringen – Byggedagene.

Byggedagene 2018, med Byggegallaen, finner sted på Radisson BLU Plaza Hotel i Oslo – og en rekke personer tilknyttet byggenæringen på plass når arrangementet starter onsdag morgen.

Den norske byggenæringen har i likhet med resten av samfunnet rundt oss opplevd store endringer de senere årene. Konkurransen blir stadig hardere, aktørene flere og samfunnets forventinger øker – vi skal bygge mer og bedre samtidig som vi skal bygge så kostnadseffektivt og raskt som mulig. Men om du tror at de store endringene ligger bak oss, må du nok tro om igjen – det er ingenting mot hva som ligger foran oss. Verden blir stadig mindre og den spinner raskere og raskere.

Hvordan vil byggenæringen vår klare å omstille seg til fremtidens arbeidsliv og krav? Ingen sitter med fasiten på et slikt spørsmål – men det er vel ingen andre land som skal skilte med en byggenæring som har så store muligheter som den norske til å kunne bite godt i fra seg også i årene fremover. Alt ligger til rette for at byggenæringen skal spille en avgjørende og ledende rolle i utviklingen av fremtidens Norge. Markedet er til stede, næringens aktører sitter innen flere områder på kompetanse i verdensklasse, vi har alle muligheter og incentiver til stadig å jobbe for at vi skal omstille oss – og vi har ressursene til å prioritere dette.

Det betyr at byggenæringen bør stå i førersetet i fremtidens digitaliserte og robotiserte samfunn – og vi bør kunne utvikle teknologi og kompetanse som gjør at dette er noe som kan bli en eksportvare og noe vi kan lære andre land – og ikke noe vi må sitte og se på andre skal lære oss. Samtidig skal vi heller ikke glemme at det er den menneskelige kompetansen og gjennomføringsevnen som skal få dette til å skje.

Det er nettopp denne tematikken som danner grunnlaget for Byggedagene 2018; «Internasjonalisering og globalisering - Verden blir mindre, men mulighetene større?»

For å kunne belyse ulike problemstillinger rundt dette temaet har vi vært så heldige å få med oss en rekke dyktige innledere. Som tidligere vil vi på dag to av Byggedagene høre mer om Bygg21 og deres arbeid. Dag 2 er et samarbeid mellom Bygg21, Enova, Innovasjon Norge, Forskningsrådet og Sintef.

Onsdag kveld er det tradisjonen tro klart for ByggeGalla i Sonja Henie-salen hvor blant annet prisene Årets Bygg og Årets Anlegg i tillegg til Årets Trebyggeri deles ut.

Om du ikke har anledning til å delta på arrangementet, kan du se Byggedagene 2018 live på bygg.no her. Vi i Byggeindustrien/bygg.no vil selvsagt rapportere om alt som skjer rundt arrangementet disse to dagene.

Her finner du programmet for arrangementet.