<p>Velg riktig stråle for å spare vann. Startsettet monteres rett på slangen og styrken til vannstrømmen kan justeres mellom hard og myk stråle.</p>

Unngå vanntørke i hagen

Fjorårets tørke ble en tankevekker for mange. Ubegrenset tilgang til vann er ikke en selvfølge, selv ikke i Norge. Med økt bevissthet og noen smarte innretninger kan du redusere vannbruken betydelig når du vanner i hagen.

Victoria Skoglund, hagemester på Zetas trädgård og Gardena-ambassadør deler sine beste tips.

I følge en pressemelding fra hageutstyrsprodusenten

Gardena oppfordres alle hageeiere til å tenke mer på miljøet, spesielt når det kommer til vanning.

Sammen med den svenske hageentusiasten og Gardena-ambassadøren, Victoria Skoglund har de satt opp en liste med fem smarte tips som gjør vanningsjobben enklere og mer miljøvennlig.

1. Bruk regnvann

Nå har det blitt mye enklere å vanne med regnvann. Årets smarte vanningsnyhet er en batteridrevet vannpumpe. Heng pumpen over kanten på en stor bøtte og koble på slange, munnstykke, dusjpistol eller spreder. Pumpen er både fleksibel og portabel, takket være det oppladbare batteriet. Det betyr at du kan sette bøtten hvor du vil i hagen, og ikke er avhengig av et strømuttak. Både batteri og lader inngår i pakken.

Med batteridrevet vannpumpe kan du enkelt vanne med regnvann.

2. Vann "mykt"
Velg riktig stråle for å spare vann. Startsettet fra Gardena monteres rett på slangen og styrken til vannstrømmen kan justeres mellom hard og myk stråle. Mykgjør jorden med en myk vannstrøm slik at vannet når helt ned til røttene. På denne måten unngås unødige vannmengder å gå til spille.

3. Vann effektivt
Vann tidlig om morgenen, og ikke når solen står høyest på himmelen. Ved høyere temperaturer og direkte solskinn fordamper vannet raskere. Det er viktig å huske på at nye planter trenger ekstra mye vann. En løvetannstikker kan være smart å ha for å lage vanningshull rundt plantene. Vann direkte ned i hullene så havner vannet der det skal – ved røttene. Løvetannstikkeren gjør det mulig å jobbe i oppreist stilling, og fjerner ugress enkelt og effektivt.

4. Gi jorden nok vann
Vanner man lett på overflaten vil røtter søke seg oppover og bli mer sårbare. Et godt tips er derfor å vanne ekstra når det regner, da hjelper man jorden å bli gjennomvåt. Dryppvanning fungerer også veldig bra da det gir jorden tid til å trekke til seg vannet ordentlig, og ikke sløse med det. Med micro-drip-systemet til Gardena kan du spare opptil 70 prosent vann. Perfekt til balkonger, terrasser, drivhus og hager. I kombinasjon med smart systemet til Gardena kan vanningen også styres via en app på mobilen.

5. Kultivering av jorden
For at plantene og jorden lettere skal absorbere vann, er det viktig å løsne opp jorden med en rake. En blomsterrive er et praktisk og lite verktøy som brukes til å rive, løsne og jevne jorden. Riven er fremstilt i høykvalitets stål og duroplast.

Blomsterriven er perfekt for å løse opp jorden slik at vannopptaket blir bedre.