Ullevaal stadion får nytt gress neste år og kan ikke brukes under byggeperioden på sommeren. Foto: Terje Pedersen / NTB
Ullevaal stadion får nytt gress neste år og kan ikke brukes under byggeperioden på sommeren. Foto: Terje Pedersen / NTB

Ullevaal-matta skal legges om – må stenges i tolv uker neste sommer

Gresset på Ullevaal stadion blir stengt for aktivitet i tolv uker neste sommer som følge av et omfattende vedlikeholdsprosjekt.

Det forklarer Erik Forgaard, administrerende direktør i Ullevaal stadion, til NTB.

Per nå ligger det ikke an til at det går utover landslagsaktivitet. Ombyggingen må skvises inn mellom landskampdatoer i juni og september neste år.

– Det er ganske krevende å planlegge dette. Vi skal ha mange hundre billass med masse ut og mange hundre billass med ny masse inn igjen. Det er krevende å ha alt dette tilgjengelig i løpet av så kort tid, sier Forgaard.

Syr inn kunstgress

Ombyggingen som skal gjøres, dreier seg om å bytte ut infrastruktur under banen som ble lagt i 1999.

Enn så lenge er man på planleggingsstadiet, og prosjektet er ikke endelig vedtatt av styret i Ullevaal stadion, men Forgaard forteller hva man planlegger å gjøre:

– Det er behov for å skifte ut vanningssystem og undervarme og bygge opp banen på nytt med nye lag med grus, sand og vekstjord. Planen er også å sy inn kunstgress, slik at banen blir mer robust, på samme måte som man har gjort på Åråsen (Lillestrøm) og Lerkendal (Trondheim).

Forgaard sier banen særlig får et vanningsanlegg som tilfredsstiller Uefa-kravene.

– Og det er viktig for oss å få en bane som fungerer og som drenerer godt, også de neste 25 årene. Massen under banen blir mer og mer komprimert, og derfor drenerer den gradvis dårligere. Så dette må man gjøre med alle baner med jevne mellomrom, og det er 25 år siden Ullevaal stadion byttet infrastruktur i banen sier han

Tar tid

Ullevaal-toppen legger til at utfordringen ligger i at det omfattende prosjektet tar ganske mange uker.

– Terminlisten for 2024 er ikke klar, men det er internasjonale perioder i juni og september, så du har bare et vindu på tolv uker mellom disse periodene til å gjennomføre prosjektet. Men det er det vi har lagt opp til, sier han.

Ombyggingen vil blant annet gjøre at man ikke kan arrangere showkamper, slik som Manchester United – Leeds United denne sommeren, eller noe annet i løpet av byggeperioden.

– Vi kan ikke ha noe aktivitet på banen i det tidsrommet. NFF legger opp til at de planlagte landskampene skal være der, og vi samarbeider tett med fotballforbundet om dette prosjektet og kampprogrammet på Ullevaal i 2024, sier Forgaard.