Ukrainske flyktninger tegner eldre-hus til Vest-Ukraina

Mens krigen pågår i Ukraina, skal et hjem for eldre reises i Vest-Ukraina. Flyktninger bosatt i Oslo står bak tegningene.

Denne helga åpnet utstillingen Time Space Existence i Venezia, som vier stor oppmerksomhet til dette prosjektet. Oppdragsgiver for bygget er organisasjonen KPK-Ukraina, ifølge Arkitekter uten grenser Norge.

Bygget er tegnet av de ukrainske flyktningene Daria Reint, Kateryna Kuzmenko, Liliia Luherina og Valentyna Getman, som alle bor i Oslo. Prosjektleder er Paola Bornaschella.

Bygningen skal oppføres på en gård i Nevyts’ke i det vestlige Ukraina. Det skal brukes tradisjonelle og lokale byggteknikker og resirkulerte materialer. På gården er det også bakeri, stordriftskjøkken og mange veksthus som skal skape arbeidsplasser i distriktet. Private sponsorer står bak prosjektet, og driften skal være selvfinansierende.

Norges ambassadør i Italia Johan Vibe, som åpnet utstillingen, sa de fire ukrainske arkitektene har vist et stort mot. Han trakk fram samarbeidet i Oslo mellom Arkitekter uten grenser, KPK-Ukraina, Grape Architects, kommunen og lokalsamfunnet i Vika i Oslo som et integrasjonseksempel til etterfølgelse.

Utstillingen holder åpent til 26. november under Veneziabiennalen, en av verdens viktigste møteplasser for samtidskunst og arkitektur.

(©NTB)