Fra 1. juni kan man gjenvinne parketten på to utvalgte Maxbo-varehus. Foto: Tarkett

Fra 1. juni kan man gjenvinne parketten på to utvalgte Maxbo-varehus. Foto: Tarkett

Tarkett og Maxbo samarbeider om ny løsning for å resirkulere parkett

Tarkett og Maxbo har startet opp et pilotprosjekt der kundene kan levere tilbake brukte parkett- og tregulv til resirkulering. Gulvmaterialet som samles inn, skal brukes til å utvikle nye parkettgulv.

Det skriver Tarkett og Maxbo i en pressemelding

Fra 1. juni kan forbrukere levere tilbake brukt parkett- og tregulv hos Maxbo-varehusene på Hvam og Lier på Østlandet. I første omgang er dette et pilotprosjekt i de to varehusene. Om tilbudet er en suksess vil ordningen utvides til andre varehus. Det brukte gulvmaterialet som samles inn skal brukes i utvikling av nye parkettgulv på Tarketts fabrikk.

– Fremtidens sirkulære løsninger handler om å redusere klimaavtrykket, og forutsetter innovativ materialbruk. Frem til nå har det vært normal prosedyre for forbrukere som pusser opp å kjøre brukte gulv til et avfallsanlegg, hvor materialet går til energigjenvinning. Denne nye returløsningen vil redde viktige ressurser og gjøre oss alle mer bevisst verdien av råvarer som kan brukes på nytt, sier Per Olaf Øxseth, administrerende direktør i Tarkett AS i meldingen.

Ifølge tall fra Prognosesenteret og IFI, ble det i 2022 solgt cirka 2,6 millioner kvadratmeter med parkettgulv i Norge. Statistikken viser at nordmenn i snitt bytter gulv hvert niende år.

– Parkett- og tregulv har lange tradisjoner i norske hjem, og det er mye gammelt og fullt brukbart tregulv som blir kastet ved oppussing. Ressursbruk og fokus på sirkulærøkonomi er viktigere enn noen gang. Denne nye løsningen er unik, og gjør det nå mulig for både produsenter, varehus og forbrukeren å bidra til økt materialgjenvinning, sier kategoridirektør Heidi Huseth i Maxbo i meldingen.

For å motivere forbrukerne til å gjenvinne gulvene, vil Maxbo belønne kundene som returnerer sitt brukte parkettgulv.

– Vi ønsker å gi kundene et økonomisk insentiv, som en takk for at de tar ansvar og returnerer gulvmaterialer. Vi gir derfor en rabatt på nye gulv når kunder leverer gammelt parkett- eller tregulv til oss, sier Heidi Huseth.