Foto: Statsbygg

Statsbygg overleverte sitt første heldigitale prosjekt

På Gol står Statsbyggs mest digitale byggeprosjektet noen gang ferdig. Nå er nøklene gitt videre til Statens vegvesen.

Det skriver Statsbygg i en pressemelding fredag.

Den nye sambruksstasjonen langs riksvei 7 består av en kombinert trafikkstasjon og kontrollhall på til sammen 667 kvadratmeter. Prosjektet inkluderer også en såkalt døgnhvileplass for omtrent 20 vogntog.

– Byggeprosessen har vært svært god. Vi har tatt i bruk mange nye teknologiske hjelpemidler. Det har gjort oss i stand til å kombinere høy kvalitet med høy effektivitet, sier prosjektleder Bjarni Einarsson i Statsbygg.

Papirløst prosjekt

Sambruksstasjonen og døgnhvileplassen har vært et pilotprosjekt i den digitale satsingen Digibygg, hvor Statsbygg tester ut ny teknologi som kan modernisere byggenæringen.

– Dette er det første prosjektet der vi har tenkt digitalt helt fra starten. Det gjør dette til vårt mest digitale byggeprosjekt noen gang, sier Einarsson.

På Gol har det ikke vært en eneste papirtegning, skriver Statsbygg. I stedet har kontinuerlig oppdaterte 3D-modeller (bygningsinformasjonsmodeller) vært å finne i PC’er på byggeplassen.

VR, AR, spill og droner

Droner har hentet inn geodata, og virtuell virkelighet (VR) er benyttet for virtuell gjennomgang av landskapsplan og møbleringsplan. Forsterket virkelighet (AR) er benyttet gjennom hele byggeperioden for å gjøre visuell kontroll og avdekke avvik mellom bygningsinformasjonsmodellen og det faktiske bygget, heter det i pressemeldingen.

Dataspill har lært arbeiderne om sikkerhet. Bygningsmaterialer merket med radiofrekvenssignaler har lettet logistikken. Tekniske installasjoner er festet i taket etter at en borerobot har sørget for hullene i himlingen.

Selv om sambruksstasjonen nå står ferdig, er ikke digitaliseringen over på Gol, skriver Statsbygg i meldingen.

– Nå skal bygningen driftes ved hjelp av blant annet stordata, sensorteknologi og fjernstyring, sier Einarsson.