Med denne 60-tommer store touchscreen-TV'en, har Ruta Entreprenør alltid oppdatert HMS-informasjon på byggeplassen på NTNU. Foto: Ruta Entreprenør

Fjerner papir med digital oppslagstavle på Statsbygg-prosjekt

Med en 60-tommers touchscreen-TV hengende på byggeplassen, har Ruta Entreprenør og Statsbygg alltid oppdatert informasjon tilgjengelig på både brakka, byggeplass og i lomma.

Anleggsleder Øyvind Berggren (fra venstre), HR-sjef Stig Ludvigsen og teknisk sjef Kenneth Gjessingen i Ruta Entreprenør er til stede på BM-dagen ved NTNU tirsdag. Der legger de blant annet vekt på å snakke om papirløse byggeplasser.

– Vi er opptatt av å henge med i den digitale utviklingen i bransjen, og da er det artig for oss å få jobbe med Statsbygg som er den av byggherrene som i sterkest grad prøver å oppdra bransjen og løfte oss et hakk videre, sier anleggsleder Øyvind Berggren i Ruta Entreprenør til Byggeindustrien.

BM-dagen

På hjemmebane under Bygg- og miljødagen i Trondheim, møter trønderentreprenøren Ruta studentene ved Bygg- og miljøteknikk på NTNU i et forsøk på å rekruttere fremtidens kloke hoder i byggenæringen.

Da hjelper det å ha en digital nyvinning å snakke om.

At byggeprosjektet de forteller om i tillegg er på NTNU, er heller ingen ulempe.

– Vi bygger to etasjer på lærerutdanningen her på NTNU for Statsbygg, og totalt er det snakk om 650-700 kvadratmeter. Byggeprosjektet i seg selv er ikke så stort, totalt er kontrakten på rundt 10 millioner, men det er i sånne prosjekter man kan tillate seg å prøve ut nye ting. Det er første gang vi tar i bruk en digital HMS-tavle og vi har sett verdien av det umiddelbart, sier Berggren.

Alt av avvik innenfor HMS og kvalitet blir registrert på touchscreen-skjermen.

I tillegg ligger mannskapslister, forhåndsmeldinger, varslingsplaner og alt av kontaktinfo alltid oppdatert i den digitale oppslagstavla.

– Det er første gang Ruta er med på noe sånt som dette. For oss er det veldig positivt at du kan oppdatere og følge med åp tavla uansett hvor du er, enten du er på byggeplass eller sitter på kontoret, sier Berggren.

Brukte tavla på Digibygg

Ifølge Statsbyggs prosjektleder Bjarni S. Einarsson er det andre gang de tar i bruk den digitale oppslagstavla på sine prosjekter.

Pilotprosjektet Digibygg på Gol, var det første.

– Gol-prosjektet ga oss veldig gode erfaringer, og det vil også komme flere prosjekter etterhvert der vi tar tavla i bruk, sier Bjarni S. Einarsson til Byggeindustrien.

Han fremhever bedre sikkerhet og stor fleksibilitet som to av fordelene.

– Du kan se tavla uansett hvor du befinner deg. Jeg kan sitte på Statsbyggs hovedkontor i Oslo og følge med på hva som skjer i prosjektet i Trondheim. Det gir bedre kontrollmuligheter. Du må ikke løpe rundt på byggeplassen for å se fremdriftsplanen eller mannskapslistene, men kan alltid være oppdatert via mobilen. Både vi og Arbeidstilsynet har vært veldig godt fornøyd med verktøyet, sier Einarsson.