Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix

Søkere fra baltiske land kan få godkjent yrkesopplæring

Nå kan personer med yrkesopplæring som blant annet murer, frisør, maler og slakter fra Litauen, Latvia og Estland, søke om å få godkjent utdannelsen i Norge.

Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) skriver i en pressemelding at søkere fra de tre baltiske landene kan søke om godkjenning i til sammen 15 yrker. Tidligere har personer med opplæring fra Tyskland og Polen kunnet søke om å få godkjent fag- og yrkesopplæringen fra hjemlandet.

– Dette er en godkjenningsordning som alle de tre partene i arbeidslivet har vært opptatt av å etablere. Derfor er det ekstra gledelig at vi er i rute med de planlagte utvidelsene, sier NOKUTs direktør Terje Mørland.

Enkeltpersoner kan søke om godkjenning for den utenlandske fag- og yrkesopplæringen på videregående nivå. Yrkene er valgt ut i samarbeid med partene i arbeidslivet. Personer med opplæring fra Tyskland, Polen, Estland, Latvia og Litauen kan søke om å få godkjent fag- og yrkesopplæringen innenfor følgende 15 yrker: Frisør, slakter, pølsemaker, butikkslakter, kjøttskjærer, maler, møbelsnekker, trevaresnekker, tømrer, møbeltapetserer, glassfagarbeider, industrimekaniker, murer, betongfagarbeider og rørlegger.