Sylfest Lomheim er kritisk til navnevalget Nordr Eiendom. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Slakter Nordr-navnet til ny eiendomskjempe: - Bare pjatt, mener Sylfest Lomheim

Konsernsjef Baard Schumann mener Nordr-navnet vil være et av de mest kjente i bransjen innen kort tid. Språkviter Sylfest Lomheim beskriver navnet som «pjatt».

1. september ble Veidekke Eiendom solgt til nye eiere, og selskapet skiftet samtidig navn til Nordr Eiendom.

På nettsidene til Nordr Eiendom forklarer de det uvanlige navnet slik:

«I Nordr har vi funnet et navn som symboliserer alt vi står for og alt vi har med oss. Solid, kompetent, bestandig, et navn med særpreg og med en klar tilhørighet til det nordiske».

«Nordr har noe tidløst over seg, det er et navn du godt kunne funnet hugget inn i en fjellside for tusen år siden. Skrevet i stein - akkurat som navnet til opphavet vårt er det».

Pjatt, mener Lomheim

Språkeksperter Byggeindustrien har vært i kontakt med, deler ikke Nordrs egen oppfatning. Språkviter Sylfest Lomheim mener navnet er skivebom.

– Det er riktig at Nordr er en av formene som nord hadde som adjektiv på norrønt. Men å bruke et norrønt adjektiv som faneord for en virksomhet, et ord som folk attpåtil lurer på bokstaveringen rundt, er for å si det rett ut bare pjatt. Skal man bruke norrønt må det være en mening med det, og her får jeg ikke ut et fnugg av mening av navnet, sier professor og språkviter Sylfest Lomheim til Byggeindustrien.

Kvasinorrønt, mener språkprofessor

Ivar Berg er professor i nordisk språkvitskap ved Institutt for språk og litteratur ved NTNU. Foto: NTNU

Professor i nordisk språkvitenskap ved NTNU, Ivar Berg, er en av få nordmenn som kan både snakke og skrive norrønt.

Berg lar seg heller ikke blende av navnet Nordr Eiendom.

– På norrønt blir ordet skrevet med stungen d, norðr, og sånn sett blir dette en kvasinorrøn form. Det er jo heller ikke i tråd med norsk nettskrivning. Du finner ingen andre ord i ordbøkene som slutter på konsonantsekvensen dr. Det er jo nesten umulig å uttale, sier Ivar Berg.

Så du er med andre ord på linje med Sylfelst Lomheim her?

– Jeg synes i alle fall ikke at navnevalget genialt, sier Berg og klikker seg inn på nettsidene til den nye eiendomskjempen.

– Her skriver de selv at navnet Nordr symboliserer alt hva selskapet står for. Men hvordan kan en retningsbeskrivelse med en arkaisk skrivemåte beskrive «solid, kompetent og bestandig» slik de sier? Det er i alle fall litt utydelig for meg, sier Ivar Berg.

Språkprofessoren mener Nordr føyer seg inn i rekken av lignende navnevalg i norsk næringsliv.

– Det er en trend at virksomheter skal ha navn som sier minst mulig om hva de driver med, som Mesta, Vy, Nordr og andre. Equinor-namnet ble faktisk kjøpt av en dyrlege som drev særlig med hester, for roten er latin equus ‘hest’. En skulle tro gamle Statoil gikk over fra forbrenningsmoterer til hestekrefter, sier Ivar Berg.

Schumann: - Navnet vil være et av de mest kjente om få måneder

Baard Schumann er konsernsjef i Nordr Eiendom. Han sier navnet er blitt godt mottatt både internt og eksternt. Foto: Svanhild Blakstad

Konsernsjef i Nordr Eiendom Baard Schumann tar navnekritikken fra språkekspertene med stor ro.

– Min påstand er at dette navnet om få måneder vil være et av de mest velkjente i bransjen. Vi har fått gode tilbakemeldinger både internt og eksternt. Vi ser også at navnet huskes umiddelbart av de som vi er i dialog med, sier Baard Schumann til Byggeindustrien.

Han opplyser at navnearbeidet har pågått gjennom sommeren hvor alle ansatte i selskapet har vært involvert i en navnkonkurranse.

De har også fått bistand og råd fra Vy Communication og Name A Brand.

– Det kom inn over 80 forslag på navn, sier Schumann om navneprosessen.

Han understreker at han har stor respekt for både Sylfest Lomheim og Ivar Berg.

– Rent språklig så har Berg selvsagt rett i at navnet ikke er riktig norrønt, men det har heller aldri vært meningen. Når det er sagt, så tror jeg heller ikke Berg jobber med markedsføring, sier Schumann.

Ifølge Schumann skal navnet symbolisere kjerneverdiene i det nye selskapet.

– Det skal symbolisere at vi er solide, kompetente, utholdende – det er et navn med særpreg og tydelig forankring i det nordiske. Nordr representerer også de holdninger både vi som selskap og våre bygg står for; trygghet, hjelpsomhet, åpenhet og en pålitelighet som er like varige som leiligheter og bygg som vi utvikler, sier Schumann.