Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Skattefradrag for bompenger lar vente på seg

Bilister med store utgifter til bompenger får ikke skattefradrag i 2020. Samtidig regner regjeringen med at bilistene må betale mer på riksveiene neste år.

Et skattefradrag for bompengeutgifter ble varslet i regjeringsplattformen, men er ikke med i forslaget til statsbudsjett som regjeringen la fram mandag.

– Vi har prioritert å følge opp bompengeavtalen, som gir mer lettelse i bompenger og raskere effekt for bilistene, skriver statssekretær Lars Joakim Hanssen (Frp) ved Statsministerens kontor til VG.

Regjeringen anslår i forslaget til statsbudsjett at bilistene må betale totalt 14,6 milliarder kroner i bompenger neste år. Av disse går 9,84 milliarder kroner til riksveier, noe som er en økning på 1,2 milliarder fra i fjor. Bompengeandelen for riksveier går opp fra 19 prosent i år til 20,7 prosent neste år, ifølge regjeringens prognoser.

Bilistenes interesseorganisasjon NAF reagerer.

– Samferdselssatsingen er viktig og nødvendig, og vi er fornøyd med at det er en fortsatt satsing både på kollektiv, bane og vei. Men for mange vil det ha en bismak når så mye skal betales av bilistene. Et skattefradrag kunne bidratt til å lette bompengebelastningen, sier kommunikasjonssjef Camilla Ryste i NAF.

Organisasjonen ønsker seg et femårig bompengeregnskap, men slike framskrivinger fins ikke i årets budsjett.