Sjeldent kraftig jordskjelv rystet Møre og Romsdal

Torsdag inntraff et jordskjelv med en styrke på mellom 3,8 og 4,0 vest for Mørekysten. Skjelvet var «svært kraftig» i norsk sammenheng, ifølge NORSAR.

Ifølge Norsk Nasjonalt Seismisk Nettverk (NNSN) hadde skjelvet episenter rundt 110 kilometer vest for Molde. De beregner styrken til 3,8.

NORSARs jordskjelvobservatorium på Kjeller har på sin side målt styrken til 4,0 og opplyser til Sunnmørsposten at skjelvets episenter ligger 125 kilometer nordvest for Ålesund, om lag 70 kilometer sør for Ormen Lange-feltet. Skjelvet har skjedd i det som blir kallet Tampen-området, og dette området er det område med kanskje hyppigst seismisk aktivitet i Norge.

Dominik Lang, avdelingsleder for jordskjelvrisiko ved NORSAR, sier til avisen at styrken kan bli justert fredag, etter hvert som de får flere og mer nøyaktige målinger.

Sjelden kost

– Slike jordskjelv registreres bare én til to ganger per år i Norge. Til å være på det norske fastlandet var skjelvet svært kraftig, sier Lang til NRK.

Politiet i Møre og Romsdal har ikke fått meldinger om personskader eller materielle skader som følge av skjelvet.

Lang sier skjelvet ikke var kraftig nok for å gjøre strukturelle skader på bygninger.

– Men bokhyller kan falle ned, og det kan riste ganske så kraftig, sier han.

– Trodde det var en flyulykke

Skjelvet ble merket flere steder i Møre og Romsdal, blant annet i Ulstein, Brattvåg, Valderøya, Ålesund, Godøya og Ellingsøy. Ifølge NRK ble det også merket av folk i Nordfjord i Sogn og Fjordane.

Aslak Sødergren, som bor på Roald på Vigra like nord for Ålesund, beskriver skjelvet som «knallhardt».

– Jeg ble nesten redd. Det var helt forferdelig. Skjelvet varte i kanskje 10–15 sekunder, og hele huset buldret, sier han til Sunnmørsposten.

Line Helgesen, som er journalist i avisen, sier hun aldri har opplevd lignende:

– Dette var helt voldsomt. Det klirret i glass i huset, og jeg trodde en stund at det var en flyulykke ved flyplassen her.