Overhalla Betongbygg skal levere 2.200 betonglementer til Nordlaks sitt nye smoltanlegg på Hamarøy. Illustrasjon: Overhalla Betongbygg.

Rekordleveranse for Overhalla Betongbygg

Overhalla Betongbyggs leveranse til Nordlaks sitt nye smoltanlegg på Hamarøy, er betongelementprodusentens største noen sinne.

Overhalla Betongbyggs kontrakt med Nordlaks er på nærmere 140 millioner kroner, skriver selskapet i en pressemelding.

– Smoltanlegget på Hamarøy blir på hele 14.500 kvadratmeter. Det er like stort som to fotballbaner, smiler salgssjef Kjell Bjarne Kjøglum i Overhalla Betongbygg.

Rekordoppdraget skal leveres i løpet av det kommende året.

– For å få på plass de 2200 elementene som må til for å bygge smoltanlegget, skal vi produsere 100 tonn hver dag i ett år. Produksjonen starter nå i april, opplyser Kjøglum

Ny teknologi

I løpet av vinteren har Overhalla Betongbygg utviklet en ny produksjonsmetode som innebærer at det blir støpt plast i elementene.

– Alle flater som skal i befatning med vann, skal ha plast på begge sider av elementene. Vi støper plasten rett inn i betongelementene. Dette er det ingen som har gjort før, forklarer prosjektutvikler Karl Magne Grannes.

Plastikkmembranen festes mekanisk til selve betongkonstruksjonen, og byggets betongvegg blir også kummens vegg.

– Ved å integrere plastikk og betong på denne måten får vi ett og samme element både som vegg og kar, noe som er svært kostnadseffektivt og plassbesparende. Anlegget får også på denne måten ekstra lang levetid, det er enkelt å vedlikeholde og det sikrer god hygiene og dermed bedre fiskehelse, konstaterer Grannes

Hygieniske

Hovedpoenget med løsningen er ifølge Overhalla Betongbygg at man ønsker å ha en overflate i karene som er hygienisk og lett å holde ren.

– Vi har aldri bygd kar på denne måten før, fordi man har fått overflater og skjøter som har vært vanskelig å holde ren. Overhalla har klart å knekke en kode for hvordan karelementene skal føyes sammen uten at man får problemer med redusert hygiene/vaskbarhet. Når man har klart dette kan man også bygge kar som sparer plass og kostnader, ved at karveggene også er del av ytterveggene til bygget, sier Grannes.

Brukte erfaring

Ifølge Overhallas prosjektutvikler har erfaringen de har fra byggingen av smoltanleggene på Reppen og Senja vært viktig under utviklingen av anlegget på Hamarøy.

– Sammen med Nordlaks har vi tatt det beste fra de to andre anleggene og optimalisert med den nye teknologien, sier Grannes.

Viktig kontrakt

Overhalla Betongbygg jobbet i over ett år med prosjektet før de fikk kontrakten. For bedriftseier og administrerende direktør Arnt Ove Amdal betyr prosjektet mye.

– Vi er veldig glade for at Nordlaks igjen har gitt oss mulighet til å jobbe med dem, Dette er det tolvte bygget vi leverer til selskapet, opplyser Amdal.

For Overhalla Betongbygg innebærer avtalen en tredjedel av omsetningen i 2017. Kontrakten sikrer arbeid for 150 ansatte i mer enn ett år. Når smoltanlegget står ferdig i 2018, vil det sysselsette 20 personer på Hamarøy, skriver Overhalla i pressemeldingen.

Prosjektutvikler Karl Magne Grannes (t.v), administrende direktør Arnt Ove Amdal og salgssjef Kjell Bjarne Kjøglum i Overhalla Betonggbygg.