Kommunestyret i Vestby vedtok i juni at Ikea skal få bygge et nytt varehus på Delijordet. Nå kan regjeringen gripe inn og stoppe planene..  Arkivfoto: Cornelius Poppe / NTB
Kommunestyret i Vestby vedtok i juni at Ikea skal få bygge et nytt varehus på Delijordet. Nå kan regjeringen gripe inn og stoppe planene.. Arkivfoto: Cornelius Poppe / NTB

Regjeringen kan stoppe Ikea-varehus i Vestby

Et klart flertall i Vestby kommunestyre sa i juni ja til å bygge et Ikea-varehus på 13.000 kvadratmeter i en kornåker. Nå kan planene likevel bli stoppet.

Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) har nå bedt juristene sine vurdere hva som kan gjøres med Ikea-saken, skriver Aftenposten.

Det kan bare bety én ting, ifølge jurist Nicolai Winge, som er ekspert på plan- og bygningsloven. Han mener det betyr at statsråden vurderer å gripe inn.

– Det er ikke noe absolutt kommunalt selvstyre innen plan- og bygningsloven. Departementet har alltid siste ord, forklarer Winge.

Han mener senterparti-statsråden også har full anledning til å stanse planen, dersom han mener matjorden har større nasjonal interesse enn Ikeas planer.

Det vakte sterke reaksjoner fra flere hold da kommunestyret i Vestby kom til sin beslutning i en sak som har versert i 12 år. Tomten Ikea skal bygge på, er nemlig et 70 dekar stort jorde som i dag produserer korn. Ifølge Vestby Landbrukslag kan jordet produsere 70.000 brød i året, skriver avisen.

– Vi har ikke ytterligere kommentarer enn det som står i svaret til Stortinget, skriver pressevakt Jenny Kanestrøm Trøite i kommunaldepartementet.

Departementet har tre måneder på å gripe inn etter bestemmelsen i plan- og bygningsloven.