Foto: Rambøll

Rambøll og Snøhetta med innovativ brannmodell

Rambøll satser på lean i byggingen av den nye Kunst- og designhøgskolen i Bergen, og har fått brannkrav inn i arkitektmodellene.

Det skriver Rambøll i en pressemelding denne uken.

– Vi driver ren innovasjon, sier Sigrid Kartveit avdelingsleder for brann og sikkerhet i Rambøll.

– I dette prosjektet er det en enorm vilje til å teste ut ideer som blir foreslått. Jeg har aldri før opplevd noe lignende. Dette er et unikt tverrfaglig prosjekt. Vi har fått en dypere innsikt, fortsetter hun.

Byggherre Statsbygg har, ifølge pressemeldingen, et uttalt ønske om et forbildeprosjekt med flyt i alle prosesser, og har tatt i bruk lean-filosofien.

Rambølls branneksperter er i prosjekteringen samlokalisert med arkitekt på prosjektet, Snøhetta, og har blant annet fått lagt brannkravene direkte inn i programmet Revit, slik at brannkravene har blitt en del av arkitektenes 3D-modeller.

 – Vi har tidligere i andre prosjekter forsøkt å benytte BIM til implementering av brannkrav. Da har tilbakemeldingene vært at dette er for vanskelig til å få til på en god måte. I tillegg er mange arkitekter redde for å gi oss tilgang til sine modeller. I dette prosjektet er Snøhetta og de andre fagene svært mottakelig for våre bidrag, og vi har fått bevist at det lar seg gjøre, sier Kartveit i pressemeldingen.