Konserndirektør for strategi og bærekraft i Veidekke Lars Erik Lund (fra venstre) i studio med Frode Aga og Christian Aarhus i Byggeindustrien. Foto: Sindre Sverdrup Strand
Konserndirektør for strategi og bærekraft i Veidekke Lars Erik Lund (fra venstre) i studio med Frode Aga og Christian Aarhus i Byggeindustrien. Foto: Sindre Sverdrup Strand

Podkast: Lars Erik Lund skrev om depresjon – hør hvorfor Veidekke-direktøren var åpen om psykisk helse

Lars Erik Lund la ut en åpenhjertig tekst om depresjon og psykisk helse i sosiale medier. I podkasten Byggeplassen kan du høre hvorfor Veidekkes konserndirektør for strategi og bærekraft valgte å dele sin historie offentlig.

En uke etter at Lars Erik Lund skrev om sin egen depresjon i et innlegg på sosiale medier, har reaksjonene vært mange og positive. Teksten er senere publisert i Byggeindustrien, VG og Agenda Magasin. Flere tusen har sendt meldinger til Lund via epost og i Messenger, og Dagens Næringsliv, TV2 og NRK har alle gjort større intervjuer med Veidekke-direktøren.

I podkasten forteller Lund om posten som har blitt delt mange tusen ganger i løpet av uken som har gått.

– Posten beskrev hvordan jeg har det, om hvordan jeg har det når jeg står opp om morgenen, om hvordan jeg hele tiden har tenkt at det er naturlig å være lei seg, deprimert og redd for å gå på jobben. Jeg beskrev hvordan det er å gå på jobb og tenke at du hele tiden er redd for å bli avslørt på en eller annen måte. At jobben du gjør ikke er bra nok, sier Lund i podkasten.

Lund åpner også opp om å kjenne på skyldfølelse for å være deprimert.

– Det synes jeg er vanskelig, den forventningen andre har til at jeg bare burde være glad. Jeg som har alt. Jobb, utdannelse, penger, kone, barn, hund, katt og alt mulig rart. Hva i all verden har jeg å være lei meg for? Det er egentlig noe av det såreste med dette fordi jeg egentlig ikke fortjener å være deprimert. Og så har jeg beskrevet at jeg synes hadde vært fint om vi i arbeidslivet greide å akseptere at mange av oss har det sånn, sier Lund åpenhjertig i podkasten.

Der kan du høre om hvorfor Veidekke-direktøren valgte åpenhet, hvordan teksten hans er blitt mottatt internt i Veidekke og hvorfor han mener det er viktig at arbeidsgiveren hans har mental helse som årets tema i HMS-uka som starter i neste uke.

Sliter du med depresjon eller trenger noen å snakke med finner du en liste under du kan ringe for å få hjelp:

* Nødnummeret: Ring 113 ved akutt selvmordsfare.

* Nærmeste legevakt: Telefon 116 117.
* Kirkens SOS: Ring 22 40 00 40 eller skriv meldinger på soschat.no.

* Røde Kors: 800 33 321.

* Mental Helse: 116 123

* sidetmedord.no: Svartjeneste fra Mental Helse via chat.

* Arbeidslivstelefonen: 225 66 700. Svartjeneste fra Mental Helse.

* Fastlegen: Hvis du sliter med mental helse, kan du også kontakte fastlegen din.

Artikkelen er oppdatert med ny podkast-lenke.