<p>VÅRKRUKKER: – Våren er lang og lunefull, men det finnes mange planter som tåler både snø og minusgrader. For eksempel alle løkplanter, primula, ranunkel, surfina, helleborus og tusenfryd, sier hageblogger Anne Holter-Hovind.</p>HERDIG: Det kan være lurt å velge planter som tåler litt frost når du skal plante i krukker på balkong og terrasse. Foto: MoseplassenBLODBEGER: Få planter er mer magiske på en balkong enn en god klatreplante! Blodbeger er en absolutt favoritt. Foto: MoseplassenRanunkler tåler litt frost, og de passer til tidlige vårkrukker utendørs. Foto: MoseplassenLAVENDEL: Noen planter tåler mer tørke enn andre, lavendel er ett eksempel på en slik plante, her vist i hvitt. Andre alternativ er kjempeverbena, pelargonia og revebjeller. Foto: MoseplassenFoto: MoseplassenVårstemning på terrassen. Foto: MoseplassenFoto: MoseplassenFoto: MoseplassenMATKRUKKER: Du kan gjerne dyrke både urter, tomater, salat og de fleste andre grønnsaker i krukke. Bare husk at de fleste grønnsaker er ganske tørste og må vannes jevnlig. Foto: MoseplassenMATKRUKKER: Du kan gjerne dyrke både urter, tomater, salat og de fleste andre grønnsaker i krukke. Bare husk at de fleste grønnsaker er ganske tørste og må vannes jevnlig.Et stjernetips til alle som elsker hortensia: Kjøp en syrinhortensiabusk! Den er bare brune pinner nå, men i motsetning til de perfekte du kjøper i blomst så vil denne blomstre år etter år. Hortensia liker ikke å tørke, men setter du den i halvskygge behøver du ikke vanne like ofte, og blomstringen varer lenger. Foto: MoseplassenAnne Holter-Hovind med en vårkrukke med perleblomster. Foto: Moseplassen

Plantetid på balkong og terrasse

Jeg får ofte spørsmål om hva man kan dyrke i krukker. Det er et spørsmål som frustrerer meg litt, for svaret er: Det meste!

Ja, å dyrke i krukker kan sette noen begrensninger, men om du forstår hva de er og gjør noen gode valg, så kan det meste trives i en krukke. Her handler det som alltid om å se muligheter, ikke begrensninger!

Jeg har selv akkurat flyttet fra villahage til takterrasse, og kommer ikke til å la det stoppe meg fra å ha hverken bærbusker, prydtrær, stauder eller grønnsaker. Det er likevel noen utfordringer du må overvinne dersom du skal få plantene til å trives i krukker.

1. Krukker tørker fort ut. Stadig tørke stresser plantene og gjør både at de er mer utsatt for sykdom og skadedyr, og at de ikke vokser like kraftig.

2. Fordi plantene har mindre jord å boltre seg i bruker de fortere opp næringen. Planter som skal bo i krukker bør gjødsles oftere.

Løsning:

SÅ STOR SOM MULIG: For både vann og næring er det et poeng med så stor krukke som mulig. Bygg deg gjerne en plantekasse, det er en billig og plasseffektiv måte å få mye jordvolum på, genialt både for store terrasser og små balkonger.

KVALITETSJORD: Det er også en stor fordel om du bruker jord av høy kvalitet. Billigste torvjord tørker fort og holder dårlig på vann, og torv er et miljøproblem. Kjøp heller kompostbasert jord, og bland gjerne inn jord fra hagen om du har ett overskudd.

Å bo i en krukke gjør plantene mer utsatt for frost.

Løsning:

Moseplassen-fakta

Bloggen Moseplassen er Norges største hageblogg og drives av Anne Holter-Hovind.

Moseplassen tar for seg planter, dyr, møbler og annet stæsj samt dekorasjoner, hagedesign og gartnertriks. Leserne bruker den både som inspirasjon og kunnskapsbase.

I 2015 ga Anne Holter-Hovind ut boken Fuglefryd som handler om opplevelsene fugler og ekorn gir i en hage, og hvordan få mer besøk av disse.

Velg planter som er litt herdigere. Ranunkler (bildet) tåler litt frost. Det vil også være en stor fordel om potten kan stå under et overbygg fra senhøsten til vår, slik at jorden ikke er søkkvåt når den fryser. Du kan også isolere potten Dette tror jeg dog kun har noe for seg for å fjerne de korte harde fostperiodene. Lange kuldeperioder kan ikke isoleres ute.

Dersom du vil overvintre planter i krukker så må du passe på to ting:

1. Krukken må være i et materiale som tåler frost.

2. Krukken må ha en fasong som gjør at rotklumpen kan øke i størrelse uten at krukken sprekker. Når våt jord fryser, så sveller den. Dersom krukken for eksempel har tønnefasong, så sprenges den. Velg krukker med rette vegger eller v-fasong.