Ingjerd Sælid GIlhus, leder for boligkjøpsmodeller i OBOS. Foto: Jan Kuhr
Ingjerd Sælid GIlhus, leder for boligkjøpsmodeller i OBOS. Foto: Jan Kuhr

OBOS har solgt 1.000 boliger med Deleie og Bostart

I september rundet OBOS 1000 solgte boliger med Deleie og Bostart. 40 prosent av alle nye leiligheter OBOS har solgt de siste månedene, er kjøpt med de nye boligkjøpsmodellene.

– Det er inspirerende å se at vi virkelig lykkes med å hjelpe flere inn på boligmarkedet, ikke minst førstegangskjøperne. Vi er styrket i troen på at vi er på rett vei, sier Ingjerd Sælid Gilhus, leder for boligkjøpsmodeller i OBOS i en pressemelding.

Nå selges én av tre nye borettslagsleiligheter med Deleie. Det kommer etter en storsatsing som startet i februar. Målet er at 70 prosent av alle nye borettslagsleiligheter OBOS bygger i Stor-Oslo, skal tilbys med Deleie og Bostart. I resten av landet skal rundt halvparten av alle nye boliger være tilgjengelige med de nye ordningene, opplyser boligkonsernet.

Det er Deleie-modellen som har slått best an.

– Den store etterspørselen har kommet raskere enn ventet. Det bekrefter det vi allerede visste: Mange har ikke mulighet til å kjøpe seg sitt eget hjem i dagens tøffe boligmarked. De trenger alternative veier inn. Mange av kjøperne er førstegangskjøpere i Oslo-området som sliter med å spare opp nok egenkapital – til tross for at de har fast jobb og vanlig inntekt. Vi ser også at ordningen passer andre grupper som nyskilte og barnefamilier som trenger ekstra plass. Og det er ikke bare i Oslo-området vi opplever stor etterspørsel etter disse modellene, vi ser den samme tendensen i andre områder av landet med stort prispress, sier Gilhus i meldingen.

Gilhus tror derimot at det vil bli solgt færre Deleie-leiligheter fremover. Rentehopp og høy prisstigning vil trolig dempe etterspørselen etter boliger generelt, og i tillegg er OBOS flere steder i ferd med å bli “utsolgt” for Deleie-boliger som senker terskelen til boligmarkedet. Borettslagsloven sier nemlig at et boligbyggelag bare kan eie inntil 20 prosent av leilighetene i et borettslag. Fordi OBOS er deleier i alle leilighetene som blir solgt med OBOS Deleie, kan OBOS bare selge hver femte leilighet med ordningen. OBOS etterlyser en lovendring på dette området.