Norges tøffeste jobb: Høyt henger de, og tøffe er de

Arbeiderne i Gjerden fjellsikring henger gjerne flere hundre meter oppe i rasfarlige fjellsider.

Med base i Lardal i Vestfold betjener Gjerden fjellsikring fjellsider i hele landet. Den 62 mann sterke bedriften er en av landets største rene fjellsikringsbedrifter, og løser steinharde oppgaver på alt fra byggegroper i Oslo til rasutsatte veistrekninger i Lofoten.

I Gjerden fjellsikrings bidrag til videokonkurransen Norges tøffeste jobb kan vi se et utvalg fjellsikringsoppdrag filmet av Rune Monstad, ansatt i bedriften og verdensomreisende syklist og videoblogger.

Tøffe tak

Tilbud- og administrasjons- medarbeider Bjørn Lennart Vorre er mannen som har meldt Vestfold-bedriften inn i konkurransen om å bli kåret Norges tøffeste jobb.

Foto: Gjerden Fjellsikring

– Det å klatre ut fra over 100 meters høyde på en vinterdag i 10-20 minusgrader, eller henge og dingle i en fjellside med sludd som fyker rundt deg, og så gjøre en kvalitetsjobb på en god og sikker måte, det er litt annerledes enn å sitte på et kontor, forteller Vorre.

Selv trives han godt med å sitte på kontoret, men forteller at han også har jobbet fra tau og sele oppe i fjellet. Kollegene er stadig ute for å renske fjell og sikre fjellsider med bolter. Gjerden fjellsikrings hittil høyeste oppdrag var i Tyssedal i Hordaland etter et steinskred i 2013. Da hang arbeiderne på det meste 800 meter over bakken mens de rensket ut rasfarlig stein fra fjellsidene.

– Sikkerheten må være i høysetet når vi driver med en slik jobb. Vi gjør aldri noe uten at alle forholdsregler er tatt, og vi har flinke gutter som gjør jobben. Folk kjører rundt på sikre veier i Norge, men de veiene er det noen som har jobbet hardt for å holde sikre, sier han.

Fjellstø familiebedrift

Vorre er ikke redd for at videosnutten, som viser hardt arbeid i halsbrekkende høyder, skal skremme folk bort fra en karriere innen fjellsikring.

– Vi har aldri søkt etter ansatte; de søker seg til oss, så jeg tror nok heller vi lokker dem med slike videosnutter, sier han med en liten latter.

Gjerden fjellsikring er grunnlagt av far og sønn Sigbjørn og Vegar Gjerden. Sigbjørn Gjerden er, med over 35 år i fjellsikringsbransjen, en av landets mest erfarne arbeidere innen faget.

Bjørn Lennart Vorre har også god tro på at Gjerden fjellsikring vil henge med i mange år fremover.

– Med de fjellformasjonene vi har her i landet, har vi arbeid til å holde oss travle i mange, mange år. Det er utrolig mye vi kan gjøre innen fjellsikring i Norge, slår han fast.