Nexans har fått en stor ordre fra Statnett om å levere og installere en ny høyspent undersjøisk strømforbindelse som krysser Hadselfjorden i Nordland. Foto: Nexans

Nexans tildelt kontrakt for sjøkabel over Hadselfjord

Nexans har fått en stor ordre fra Statnett om å levere og installere en ny høyspent undersjøisk strømforbindelse som krysser Hadselfjorden i Nordland.

Hadselfjorden kabelanlegg er avgjørende for Statnett, ettersom den eksisterende kabelen ble lagt i 1977, og den dimensjonerte brukstiden dermed er utgått. Nexans vil oppgradere forbindelsen ved å installere to 170 kV undersjøiske kabelsystemer som dekker en rute på ca. 8,8 km med en maksimal vanndybde på 200 m.

- Det nye kabelanlegget over Hadselfjorden vil styrke forsyningssikkerheten både til Lofoten og Vesterålen og legge til rette for fremtidig næringsutvikling og elektrifisering i regionen. Kabelkontrakten er den viktigste delen av dette prosjektet, og vi ser frem til å samarbeide med Nexans om dette. Vi har i tidligere prosjekter opplevd Nexans som en god leverandør, sier Statnetts konserndirektør Elisabeth V. Vardheim i en pressemelding.

Kabelruten strekker seg over Hadselfjorden mellom Fiskebøl og Melbu i Vesterålen.

Hadselfjordkablene skal produseres ved Nexans spesialiserte sjøkabelfabrikk i Halden, mens de fiberoptiske elementene vil bli produsert ved Nexans anlegg i Rognan i Nordland. Kablene har en dimensjonert brukstid på 40 år, og installasjonen forventes å starte i 2022.

- Selskapets mål om å elektrifisere fremtiden er helt i tråd med vårt langvarige samarbeid med Statnett om mange ulike typer prosjekter, inkludert fjordkryssende kraftforbindelser. Derfor er vi glade for at Statnett nok en gang har betrodd oss et større prosjekt, denne gangen i Hadselfjorden, sier Ragnhild Katteland, executive vice president for Subsea & Land Systems Business Group i Nexans.

Kontraktsverdien overstiger 18 millioner euro.