Verdens nordligste passivhus bygges i Kiruna. Illustrasjon: Fernqvist Arkitekter

NCC bygger Sveriges nordligste passivhus

NCC bygger Sveriges nordligste passivhus i Kiruna. Beboernes kroppsvarme, lamper og husholdningsmaskiner sørger for 50 prosent av boligens oppvarmingsbehov.

– Å bygge et passivhus på disse breddegrader innebærer store besparelser for både lommeboken og miljøet. Varmeforbruket for en normal villa i Kiruna er i gjennomsnitt omkring 30 prosent høyere enn i Midt-Sverige. I og med den pågående byforvandlingen har Kiruna også en unik mulighet til å bygge opp en klimasmart by, sier Christina Lindbäck, ansvarlig for bærekraft i NCC AB.

Tomannsboligen, som NCC bygger i samarbeid med Kiruna kommune og Tekniska verken i Kiruna AB, beregnes å stå klart til høsten.

Ettersom huset først og fremst varmes opp ved hjelp av overskuddsvarme fra kjøleskap, fryser, TV, datamaskiner, elektronikk og kroppsvarme, kommer Luleå Tekniska Universitet til å kartlegge hvordan det varmeisolerte huset fungerer i det kalde klimaet når beboerne har flyttet inn.

Hittil har vårt nabolands nordligste passivhus ligget i svenske Umeå. Nå bygges det altså ytterligere 60 mil nord, med snø fra oktober til mai.

Christina Lindbäck er for øvrig en av foredragsholderne på Byggedagene.