Renovert kaserne Evje i Skjold leir. Kaserne Heistad skal renoveres tilsvarende.Foto: Forsvarsbygg
Nå har de fått fart på oppgradering av boliger
Over 2.400 menige og befal har fått økt kvalitet på boforholdene sine i løpet av 2023. Dette er et resultat av ekstra bevilgninger og allerede planlagte vedlikeholdstiltak, ifølge Forsvarsbygg.
Dette tallet kommer fram i Forsvarsbyggs årsrapport for 2023. Der skriver de følgende om kvalitetshevingen som har blitt gjort i 2023:
«Kombinasjonen av ekstra bevilgninger og planlagte vedlikeholdstiltak, har samlet gitt et helhetlig løft i trivsel blant soldatene og tilstandsgraden til byggene. Dette er også en bærekraftig og kostnadseffektiv metode for å forlenge levetiden til bygningsmassen. Vi har lagt bedre til rette for allmenn verneplikt ved blant annet å tilpasse sanitærfasiliteter for begge kjønn.»
Annonse
Direktør Thorbjørn Thoresen skriver i sin oppsummering at investeringer til bolig og kvarter øker med 285 millioner kroner i 2024, og at Forsvarsbygg i tillegg har fått ytterligere 200 millioner kroner til investeringer i bygg og anlegg for å legge til rette for Forsvarets mål om økt rekruttering.
Dette sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i forbindelse med fremleggingen av statsbudsjettet for 2024:
– Ansatte og vernepliktiges boforhold er ikke godt nok ivaretatt i dag. Skal vi legge til rette for vekst framover, må vi sørge for å kunne huse folk.
Avdelingsdirektør for anskaffelser i Forsvarsbygg, Marit Kristiansen, bekrefter overfor Byggeindustrien at satsingen fortsetter, og at det vil bli lyst ut mange konkurranser knyttet til forbedringer av boforhold framover.
– Vi er fortsatt ikke i mål, men det er et av satsingsområdene i 2024, og før vi begynner på langtidsplanen så har vi veldig mange rehabiliteringsprosjekter over alt for å høyne bokvaliteten, sier hun.
Har fått ekstra midler
– Det meldes om ganske kummerlige boforhold mange steder. Har dere tenkt på at det kan være en risiko for å miste personell på grunn av dette?
– Ja, absolutt, og det har vært en dialog mellom Forsvaret og Forsvarsbygg i mange år, sier Kristiansen, og legger til:
– Det er en kjensgjerning at vi har hatt altfor lave budsjetter til drift og vedlikehold av forsvarssektorens eiendommer til å holde et passende nivå på alle boforhold.
– I tillegg har mange av leirene våre i årtier vært i kategorien «skal ikke brukes lenger» og «skal avvikles og avhendes», og da har man ikke gjennomført omfattende vedlikeholdsarbeid der. Når det nå tas i bruk i større og større grad så er det jo ikke 2024-standard på alt vi har. Vi skjønner at det betyr mye for å beholde folk og skape trivsel. Derfor har også regjeringen de siste årene gitt ekstra bevilgninger øremerket for å øke vedlikehold av eksisterende boforhold. Det har vi nå gjort over flere år og skapt bedre boforhold for tusenvis, avslutter hun.
Kaserner, hybelbygg og leiligheter
Her er noen eksempler på prosjekter som er igangsatt, nylig fullført eller skal i gang:
I Skjold leir har Elvebakken Bygg AS fått generalentreprisen på oppgradering av kaserne Heistad, som skal være innflyttingsklar innen utgangen av 2024. Kontraktssummen er på 83,8 millioner kroner inkludert merverdiavgift. Tidligere er kaserne Porsanger og Evje renovert. Kasernene på Skjold er fra 1950-tallet, og selve leiren er fredet. Bygningene har vernestatus gitt av Riksantikvaren.
Tolv hus på Tingvollen i nærheten av Ørlandet renoveres. Husene har fire tre-roms leiligheter hver, og er mer enn 50 år gamle. Disse er til bruk for ansatte ved Ørlandet flystasjon.
I Porsanger investerer Forsvarsbygg godt over en milliard kroner fram til 2025. Det skal trappes opp kraftig på antall soldater i leiren.
Ved Evenes flystasjon øker antall ansatte, og Forsvarsbygg har bygget 24 nye leiligheter på Evenskjer og Liland for å kunne huse flere av disse.
Ø.M. Fjeld bygger nytt hybelbygg for befal for Forsvarsbygg i Rena leir i Innlandet. Ifølge forsvarsbygg.no er kontrakten verdt cirka 75 millioner kroner, og bygget vil få 72 boenheter. Bygget skal etter planen stå ferdig høst/ vinter 2024.
Fortsatt etterslep
I forbindelse med Forsvarskommisjonens rapport, som kom i mai i fjor, skrev Byggeindustrien om at vedlikeholdsetterslepet i Forsvaret øker med mer enn 500 millioner kroner i året.
Avdelingsdirektør Stine Fjærli Sjøthun i Forsvarsbygg opplyste til Byggeindustrien den gang at gjennomsnittsalderen på bygg, sett bort fra festningene, er på over 40 år – og øker med cirka et halvt år i året. Husleien brukerne betaler er ment å skulle finansiere forvaltning, drift og vedlikehold, men husleieinntektene er ikke høye nok til å dekke kostnadene.
– Det er behov for langt flere fornyelsesprosjekter for å opprettholde funksjonalitet og bruksverdi på eiendomsporteføljen, sa hun.
I 2023 brukte Forsvarsbygg, ifølge årsrapporten, 641 millioner kroner på husleiefinansiert vedlikehold. Ambisjonen er at minimum 73 prosent av husleieinntektene skal gå til verdibevaring av porteføljen. Dette målet ble bare nesten oppnådd i fjor med 72,1 prosent. Året før var man oppe i 84,3 prosent.
Forsvarsbygg konkluderer ellers med at de har levert «akseptabelt» på målet om fremskaffelse av bærekraftig EBA (eiendom, bygg og anlegg).
«I vurderingen har vi lagt vekt på at enkelte prosjekter i porteføljen ikke har blitt levert til avtalt tid og at kontantrammen for året ikke ble disponert fullt ut», heter det i årsrapporten. 19 av 22 byggeprosjekter som ble overlevert til forsvarssektoren i fjor, ble levert til rett tid.