Foto: Espen Stensøy
Foto: Espen Stensøy

Millionstøtte fra EU til solcelle-takstein fra Skarpnes

Taksteinprodusenten Skarpnes har i samarbeid med Sun Net AS utviklet en helt ny type takstein med integrerte solceller, og nå har de fått millionstøtte av EU.

I en pressemelding skriver Skarpnes at de sammene med sine partnere nylig mottok et  innovasjonstilskudd på nærmere 25 millioner kroner fra EU for videreutvikling og kommersialisering i det europeiske markedet.

­– Økt fokus på innovasjon de siste årene, har bidratt til at Skarpnes, i partnerskap med Sun Net AS, nå er i stand til å ta en spennende posisjon innen solenergi og bærekraft. Ved å forene kompetanse og teknologi har vi lykkes med å utvikle en helt ny type takstein med fullt integrerte solcellesystemer. Nå kan hver enkelt boligeier beskytte sitt hjem mot vær og vind, og samtidig produsere sikker, effektiv og ren energi. Lønnsomt for boligeieren og bra for miljøet. Dette er fremtiden, og et skritt videre mot EUs mål om null-energi-bygg. Vi er både stolte og glade for å kunne bidra til samfunnet og miljøet på denne positive måten, sier Jørn Tveite, administrerende direktør i Skarpnes i meldingen.

EUs rammeprogram Horisont 2020, her gjennom programmet Fast Track to Innovation, etterlyser ny og radikal produktinnovasjon som kan åpne nye markeder.

– Aldri har konkurransen vært større enn denne gang med 719 søkere fra hele Europa i siste tildelingsrunde, der bare 14 fikk tilslag. Det er derfor enda mer oppsiktsvekkende at Skarpnes-teamet nådde gjennom nåløyet med sitt miljøprodukt, forteller seniorkonsulent Félix Urbain i Nordic Innovators fra selskapets kontor i Spania.

Skarpnes er ansvarlig søker og koordinator for dette prosjektet som foruten Skarpnes består av 3 partnere i henholdsvis Tyskland, Sverige og Norge. Prosjektets omfang gjør at Skarpnes nå er på leting etter en prosjektleder.

Den nye solcelle-taksteinen ble lansert i 2019, og ble samme år nominert til Byggenæringens Innovasjonspris i Norge.

Ifølge Skarrpnes er den nye «solsteinen» et alt-i-ett-system med samme størrelse, vekt, form, egenskaper og levetid som tradisjonell takstein.