Det var fryd og gammen da Roger Ryberg ble ordfører i det nye storfylket Viken. Nå krangler flertallspartiene om hvorvidt regionen skal legges ned eller ikke. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

MDG truer rødgrønne ekspartnere: Vil ikke garantere for nedleggelse av Viken

Etter at Arbeiderpartiet og Senterpartiet stilte seg bak en ny E18-garanti, vil ikke lenger Miljøpartiet De Grønne legge ned regionen Viken.

Overfor Klassekampen gjør Kristin Antun, gruppeleder for MDG i Viken, det klart at miljøpartiet har andre, og viktigere ting, de vil prioritere etter bruddet med Ap og Sp.

– Ap og Sp brøt avtalen. Da kan de ikke forvente at avtalen vi hadde, gjelder. Mange av oss har vært imot tvangssammenslåing av fylkene som ble Viken. Så betyr likevel ikke det at det er verdt å oppløse fylket når vi først har kommet i gang, sier Antun.

Hun viser til at det er langt viktigere å bekjempe klimakrisen enn å legge ned storregionen, og gjør det klart at MDG vil stemme etter egen oppfatning i hver enkelt sak i fylkestinget framover.

Nedleggelse av Viken-regionen har vært en viktig kampsak for særlig Senterpartiet foran stortingsvalget neste år. Også SV i Viken vender ryggen til den rødgrønne plattformen som var vedtatt i protest mot E18-garantien, men partiet varsler at det likevel vil legge ned Viken.