Kristian Augusts gate 13 ble tildelt Statens pris for byggkvalitet 2021. Foto: Kyrre Sundal

Kristian Augusts gate 13 ble tildelt Statens pris for byggkvalitet 2021. Foto: Kyrre Sundal

Klimatilpasning i fokus når Statens pris for byggkvalitet deles ut

Statens pris for byggkvalitet deles ut for femte gang i år. Prisen for 2022 skal gå til et bygg som utmerker seg på klimatilpasning.

Det skriver Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) i en pressemelding.

– Selv om vi lykkes med å holde den globale oppvarmingen under 1,5 grader, vil endringene i klima og natur være betydelige. Vi trenger bygg som kan tåle endringene som vil komme, sier kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

For femte år på rad skal Kommunal- og distriktsdepartementet dele ut Statens pris for byggkvalitet. Prisen skal løfte fram nye forbildeprosjekter som viser fremragende byggkvalitet, både bygninger og uteområder. Tema for årets pris er klimatilpasning, skriver DiBK i pressemeldingen.

Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) skal lede juryen for årets pris.

– Statens pris for byggkvalitet ser etter bygninger med klare tekniske og arkitektoniske kvaliteter. Samlet skal kvalitetene bidra til gode bygg for brukerne og samfunnet. Med årets tema, klimatilpasning, vil kunnskapen om hvordan vi bygger robust og smart komme flere til gode. Det handler blant annet om en gjennomtenkt plassering og orientering av bygninger som tar hensyn til lokale vær- og vindforhold. Også riktig materialbruk for bygg og utearealer er viktig om vi skal være forberedt på framtidens klima, sier Fredriksen.
Alle kan sende inn forslag til prisen, og fristen er 1. april.

Juryen for Statens pris for byggkvalitet oppnevnt av Kommunal- og distriktsdepartementet for perioden 2022-2025 består, i tillegg til Bård Folke Fredriksen, av Camilla D. Gressnes, prosess- og kvalitetssjef i COWI, Leif Tore Hanssen, divisjonsdirektør i Oslobygg KF, Jennifer Lamson, energi- og miljørådgiver i Höegh Eiendom, Cecilie Bjerke Skjømming, regionleder arkitektur i Asplan Viak og Martin Steinbekken, enhetsleder for areal- og byutvikling i Kongsvinger kommune.