Direktør kompetansepolitikk, rekruttering og utdanning i BNL, Jørgen Leegaard. Foto: Arve Brekkhus

BNL skal snu søkertendensene

Søkertallene til bygg- og anleggstekniske fag synker. BNL vil nå snu tendensen med et nytt prosjekt.

Da inntakstallene for videregående opplæring i Norge ble sluppet denne uken, ble det klart at bygg- og anleggsteknikk er den store taperen i søkertall, med en nedgang på hele 16 prosent fra fjorårets førstegangsopptak.

Direktør kompetansepolitikk, rekruttering og utdanning i BNL, Jørgen Leegaard, kan fortelle at dette er en tendens man har sett i bransjen siden 2007, med en halvering av søkere til bygg og anlegg.

Målrettet rekruttering

I august holder BNL hovedoppstartsmøte for et nytt rekrutteringsprosjekt som man håper skal snu den illevarslende tendensen.

– Vi har satt oss som mål å øke med fem prosent hvert år. Dette er et beskjedent mål når vi ser hvor lavt nivået er, men vi må også snu nedgangen. Første milepel blir søknadsfristen til den videregående opplæringen 1. mars neste år, sier han.

Næringspolitisk direktør i BNL, Audun Lågøyr, er heller ikke i tvil om at den negative utviklingen i søkertallene er en tendens som må snus.

– Dette er en bekymringsfull utvikling for oss i næringen, og det bør være en tankevekker for myndighetene og samfunnet for øvrig når rekrutteringen til landets viktigste næring svikter på denne måten, sier Lågøyr.

Må bygge omdømme

Lågøyr mener både næringen, bransjeorganisasjonene og myndighetene har en stor jobb å gjøre for å snu den negative tendensen.

– Vi i næringen må både rydde opp i de forhold som ikke er gode, men ikke minst bli flinkere til å fortelle om de fantastiske mulighetene som presenterer seg, og de spennende prosjektene ungdom kan få jobbe med hvis de velger å gå inn i denne næringen. Med dagens befolkningsvekst og de endringer vi ser i klimaet, vil landet være mer og mer avhengig av en kompetent byggenæring, sier han.

Det er nettopp dette som skal være målet med rekrutteringsprosjektet. Jørgen Leergaard mener det ikke er rart at færre unge ønsker å gå inn i bransjen når dagens mediebilde preges av kriminalitet og useriøsitet.

– Vi må gå bredt ut med informasjon, og gjøre så mye vi har råd til. Vi vil fokusere på yrkesfagene bygg- og anleggsteknikk og anleggsgartner det første året, men vi kommer også til å henvende oss til flere etter hvert. Skal yrkesfagene ha en fremtid, kreves det en endring, sier han.

Må se mulighetene

Entreprenørbedriftene har også en oppgave å løse for å snu den bekymringsverdige nedgangen i søkertall til bygg og anlegg i skolen. Leder for Kompetanseavdelingen i EBA, Thomas Norland, tror det er en utfordring næringen kan klare.

– Jeg tror tendensen kan snus hvis ungdommen ser at dette er en seriøs bransje hvor det er læreplasser å få. Det viktigste vi gjør her, er å fortelle de positive historiene om hvilken mangfoldig næring vi er, og hvilke muligheter som finnes, sier han til Byggeindustrien.

Norland mener både EBA og medlemmene må gjøre enda mer for å lykkes med dette.

– Både EBA og våre medlemsbedrifter har en jobb å gjøre. Mange av våre medlemmer er flinke til å ta inn lærlinger, men man kan alltids ta inn flere. Samtidig må vi nå elever i ungdomsskolen, skolerådgivere og mor og far, sier han.