Marianne Mügge foran gjenvinningscontaineren ved Jackons fabrikk i Fredrikstad. Foto: Jackon
Marianne Mügge foran gjenvinningscontaineren ved Jackons fabrikk i Fredrikstad. Foto: Jackon

Jackon starter returordning for EPS

- Våre produkter er miljøvennlige såfremt de håndteres riktig, sier Marianne Mügge i Jackon. De starter nå innsamling av brukt EPS for resirkulering ved Jackon Fredrikstad.

-  EPS er 100 prosent resirkulerbart, og målet er at så mye som mulig skal tilbake i kretsløpet og fortsette sitt liv som miljøvennlige, energisparende isolasjonsprodukter, sier hun i en pressemelding.

Selv om EPS har stort volum, består produktet av 98 prosent luft. I en stor EPS-blokk er det altså bare 2 prosent av volumet som er plast, og 100 prosent av denne plasten er resirkulerbar. Kapp, svinn og avfall kan resirkuleres til nytt råstoff og nye produkter, forteller Jackon i meldingen.

Jackon forteller at de kommer til å sette opp returcontainere for EPS ved sine fabrikker.

- Våre egne kunder her i distriktet henter gjerne varer med egen bil. I stedet for å komme med tom bil, kan de nå fylle bilen med avkapp fra byggeplass og kvitte seg med det her på en kostnadsfri og forsvarlig måte før de tar med nye varer tilbake og fortsetter arbeidet. Slik taper de ikke tid, og bilen ville kjørt den samme turen uansett, så antallet lastebiler på veien vil ikke øke, sier Mugge.

Jackons returordning omfatter imidlertid ikke kun byggebransjen, og de forteller at både lokalt næringsliv og privatpersoner er velkommen til å benytte seg av tilbudet.

Jackons prosjekt med returcontainere for EPS er i oppstartsfasen, første returpunkt i drift er strategisk plassert ved selskapets hovedkontor og største fabrikk i Fredrikstad. Mügge håper imidlertid på suksess og rask oppskalering.

- Vårt inntrykk er at det er stor vilje i bransjen, men at informasjonen og kunnskapen kunne vært bedre. EPS har en rekke egenskaper som er positive for miljøet, men feil håndtering kan føre til plastforurensning. Jackon er en stor produsent av EPS og XPS. Vi har syv fabrikker i Norge, 14 totalt i Skandinavia. Får vi fungerende returpunkter for brukt EPS ved alle fabrikkene vil det gjøre en betydelig forskjell, også i europeisk målestokk, sier hun.