Jacob Mjelde og Jannicke Knudtzon Rokkan. Foto: 
Advokatfirmaet Haavind
Jacob Mjelde og Jannicke Knudtzon Rokkan. Foto: Advokatfirmaet Haavind

Innlegg: Gode nyheter for anleggsbransjen – MVA-fradrag for kostnader til innkvartering av anleggsarbeidere

Skatteetaten har tradisjonelt hatt en streng praksis, og nektet fradrag for inngående mva på kostnader til innkvartering av arbeidere som bor i anleggsbrakker.

Innlegg av:

Partner Jannicke Knudtzon Rokkan og senioradvokat Jacob Mjelde i  Advokatfirmaet Haavind.

Skatteklagenemnda har nå endret skatteetatens vedtak i en slik sak, slik at entreprenøren fikk fradrag for innkvarteringskostnader. Vedtaket innebærer en ytterligere utvidelse av lagmannsrettens dom fra i fjor høst, hvor Norske Shell vant overfor staten og fikk fradragsrett for denne typen kostnader i et litt mer avgrenset tilfelle.

Dette er svært gode nyheter for anleggsbransjen!

Skatteetatens praksis hittil har vært ganske ubegripelig – overnatting på hotell har vært akseptert, mens overnatting i brakkerigg har vært ansett som en privatkostnad (og altså nærmest som et velferdstiltak for arbeiderne).

Dette er det nå heldigvis slutt på, men vi anbefaler at alle som nå vil fradragsføre denne typen kostnader sørger for god dokumentasjon. Herunder bør man sikre;

- Oversikter over hvem som har overnattet hvor og når, sammenholdt med turnuslister.

- "Husordensregler" for innkvarteringsstedene som viser at dette ikke kan forveksles med arbeidernes faste bolig.

- Dokumentasjon som viser at arbeiderne har bosted et annet sted

Næringsdrivende som ikke har fradragsført denne typen kostnader, kan nå vurdere å sende inn korrigerte skattemeldinger for MVA. Egenretting kan gjøres tre år tilbake i tid. Vi anbefaler at det samtidig legges ved en forklaring til skatteetaten.

Skatteetaten kan rette inntil fem år tilbake i tid, og hvis dette er aktuelt kan man sende en begrunnet anmodning om dette til skatteetaten.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.

Powered by Labrador CMS