Huskjøpere ble ikke fortalt om søppelfylling under eiendommen

Nye beboere i Nitteberg Hage i Skedsmo skal ikke ha blitt fortalt om avfallsdeponiet under bakken.

Det skriver NRK Østlandssendingen i en artikkel på sine nettsider mandag.

– Jeg synes de skulle vært ærligere. Det er råttent av utbygger å ikke nevne avfallsdeponiet med ett ord, sier boligkjøper Cathrine Thoresen til statskanalen.

For ett og et halvt år siden inn i ny bolig i Nitteberg Hage på Holt Vestvollen i Skedsmo. Kjøpeprisen var på fem millioner kroner, pluss oppgraderinger.

Tok fyr

Én bolig i den eldre bebyggelsen i nabolaget måtte på et tidligere tidspunkt rives etter at metangass på avveie førte til brann på baderomsgulvet, skriver NRK. Til sammen 16 huseiere, som bor i hus bygget på 90-tallet, ønsker at kommunen kjøper dem ut av boligene på grunn av setningsskader, gass og frykt for helseskader.

Samtidig bygges det nå nye boliger på og ved deponiet.

Utbyggeren, Stor-Oslo Eiendom, understreker overfor NRK at det er helt trygt i den nye bebyggelsen, og at alle hus følges opp av både dem og kommunen.

I en epost til NRK fra Stor-Oslo Eiendom benektes ikke påstanden fra huskjøperne om at de ikke fikk informasjon om fyllingen. I svaret skriver de at Skedsmo kommune hadde regulert området til boliger, og hadde gitt byggetillatelse.

«Vi la til grunn at tomten var byggeklar og at det ikke var noen forhold som var utfordrende», skriver selskapet.

Ikke målt gass

Prosjektansvarlig Gunnar Rinde i Stor-Oslo Eiendom sier til NRK at anbefalingene fra risiko- og sårbarhetsanalysen for området er fulgt i utbyggingen.

– Boligene er bygget etter de nyeste forskriftene med gasstett radonduk under husene.

Husene har også forsterket bunnplate og er bygget på peler for å forhindre setningsskader.

– Det er også laget ventilasjonssystemer som skal forhindre at gass følger kloakkledningene inn i husene, legger Rinde til.

Det skal ikke ha blitt funnet spor av deponigass i husene ved måling.

– Problemene i den den eldre bebyggelsen på Holt/Vestvollen var ikke kjent da vi gjorde vårt salgsforberedende arbeid på Nitteberg Hage. Vi hadde derfor ingen grunn til å tro at vårt prosjekt, som ble bygget 20-30 år etter og med en bedre teknisk standard, ville kunne få utfordringer med deponiet. Etter at problemene i den eldre bebyggelsen på Holt/Vestvollen ble kjent for oss, har vi oppdatert vår informasjon om eiendommen til kjøpere i samsvar med den kunnskap vi da fikk om området, forteller Rinde til NRK.