Hovinbekken i Oslo. Foto: NorconsultHovinbekken i Oslo. Foto: Nils Petter DaleHovinbekken i Oslo. Foto: Bjørbekk & LindheimHovinbekken i Oslo. Foto: Marius Lysø

Hovinbekken får Oslo bys arkitekturpris 2023

Gjenåpningen av Hovinbekken fra Hasle til Ensjø i Oslo hedres med Oslo bys arkitekturpris for ny og god arkitektur.

«Mellom dammene framstår bekken som en samlende og identitetsgivende nerve, noe unikt som vi bare opplever her», skriver juryen i sin begrunnelse.

Landskapsarkitekt Bjørbekk & Lindheim og konsulentene Norconsult og Ecofact mottok sammen med byggherre Oslo kommune arkitekturprisen torsdag, skriver Oslo bystyre i en pressemelding.

Prisen ble delt ut av Oslo-ordfører Marianne Borgen og byutviklingsutvalgets leder James Stove Lorentzen i Oslo rådhus.

– Årets tre finalister har det til felles at de adresserer, på forskjellige måter, de store miljø- og klimautfordringene vi står overfor, sier Lorentzen i pressemeldingen.

Prisen består av 50.000 kroner, i tillegg til diplom og en plakett.

– Bjørbekk & Lindheim og Norconsult har i flere år jobbet tett sammen med Oslo kommune Bymiljøetaten og Vann- og avløpsetaten om åpningen av Hovinbekken. Vi er utrolig stolte over at prosjektet nå får denne solide anerkjennelsen, sier divisjonsdirektør Vann i Norconsult, Truls Inderberg, i en pressemelding fra rådgiverselskapet.

«Hovinbekken på Ensjø treffer godt på alle kvalitetskriteriene for fremragende landskapsarkitektur, nyskapende og bærekraftige løsninger, med høy kvalitet på konsept og gjennomføring. Dette er et prosjekt som klarer å tilføre byen noe stort både estetisk, funksjonelt og kulturelt», heter det i begrunnelsen for prisen.

Det er åtte år siden et landskapsprosjekt vant Oslo bys arkitekturpris, skriver Norske landskapsarkitekters forening (NLA) i en pressemelding.

– Det er på høy tid at et landskapsprosjekt vinner Oslo bys arkitekturpris, sier påtroppende NLA- generalsekretær Line Oma i en pressemelding fra foreningen.

Hasle Tre og Nasjonalmuseet var finalister til prisen, og får også hederlig omtale i utdelingen.