<p>Daglig leder Torbjørn Nordal i Oslo Murmesterbedrift (fra venstre), anleggsleder Jan Torger Hvila i Oslo Murmesterbedrift og daglig leder Thomas Jacobsen i Oslo Entreprenørbedrift kunne fredag fjerne beskyttelsen fra statuen av Alfred Nobel utenfor Det Norske Nobelinstitutt.</p>

Her avdukes det nyrehabiliterte Nobelinstituttet

Søsterselskapene Oslo Entreprenørbedrift og Oslo Murmesterbedrift kunne fredag vise frem de nye, tilbakeførte fasadene på Det Norske Nobelinstitutt i Oslo.

Fredag denne uken ble den beskyttende duken over Alfred Nobels statue utenfor Nobelinstituttet i Oslo trukket av etter at Nobel har stått tildekket gjennom hele sommeren.

Daglig leder Thomas Jacobsen i Oslo Entreprenørbedrift.

Gjennom fire måneder har Oslo Entreprenørbedrift flekkpusset og malt fasadene, samt byttet tak og beslag på både hovedbygg og stallbygning med sinktekking.

‒ Det har vært det mest omfattende oppdraget vi har hatt her i løpet av de årene vi har drevet. Alle utvendige fasader er nå nye, og vi ar jobbet mye med å finne frem til opprinnelige farger, sier daglig leder Thomas Jacobsen i Oslo Entreprenørbedrift til Byggeindustrien.

Totalt har rundt ti mann vært i sving på prosjektet siden oppstart, både murere, malere og blikkenslagere, samt to lærlinger som har fått muligheten til å sette seg inn i gamle håndverksteknikker.

Entreprenøren har blitt kontaktet årlig for å rehabilitere deler av bygget siden 2014. Årets arbeider på fasaden ble de enige om i mars, med en kontraktsum på 4,9 millioner kroner før merverdiavgift, men da de begynte på jobben, ble det også klart at takene måtte byttes ut.

‒ Da vi fikk opp stillasene og så hvordan det så ut på taket, ble det tydelig at det var så store korrosjonsskader på beslagene at fasadene raskt ville ha blitt ødelagte igjen på grunn av vanninntrengning.

Annonseringen av Nobels fredspris 9. oktober er absolutt deadline for alle arbeider på bygget.

‒ VI har klart å klemme inn ekstrajobben. Vi er bare én uke på overtid fra det vi hadde sett for oss i utgangspunktet, så vi er veldig godt fornøyde, sier Jacobsen.

Tidligere har Oslo Entreprenørbedrift tilbakestilt bygget innvendig, med komitérom og kontorer, de har rehabilitert terrazzo i trapperom, rehabilitert utsmykkede himlinger og tilbakestilt hovedsalen hvor vinnerne av Nobels fredspris annonseres.