Nordtvet gård barnehage i Oslo er blant de seks arkitekturprosjektene som mottar Doga-merket i år. Bygget beskrives som «et eneste stort lekeapparat». Foto: Finn Ståle Felberg / Morfeus / Handout / NTBKlimakrise-svar: Asak Flyt er navnet på et sekskantet hellesystem som skal ta unna for overvann og sørge for bedre drenering. Det ga Doga-pris. Foto: Snøhetta / Handout / NTBLysinstallasjonen Delta Void i det nye Tullinkvartalet i Oslo er blant de seks arkitekturprosjektene som mottar Doga-merket i år. Det har lyssensorer som interagerer med besøkende. Foto: Einar Aslaksen / Handout / NTBProsjekt Bybanen D13 Haukeland Holdeplass vant Veidekkes Betongpris. Foto: VeidekkeFoto: Sindre Sverdrup Strand

Heller, barnehage og underjordisk bybanestopp får utmerkelser

En gjenåpnet badeøy, en underjordisk bybanestasjon, en barnehage og en lysinstallasjon er blant arkitekturprosjektene som skal få Doga-merker i mars.

I alt seks prosjekter er plukket ut til å motta årets Doga-merker , som deles ut for å løfte fram «de aller beste eksemplene på samfunnsnyttig, bærekraftig og inkluderende arkitektur».

De seks er Nye Langøyene i Oslo, som er blitt en badeøyidyll, Haukeland underjordiske holdeplass, som Doga-juryen kaller «Bergens nye katedral», Nordtvet gård barnehage, i praksis er et eneste stort lekeapparat, lysinstallasjonen Delta i det nye Tullinkvartalet i Oslo, som leder folk inn i området, et resirkulerbart trebygg kalt HasleTre – og et sekskantet hellesystem kalt Asak Flyt, som skal få unna overvann, i en tid der klimakrisen gir mer ekstremvær.

– Selv om årets mottakere er svært ulike, viser de alle hvordan god arkitektur skaper bedre løsninger for både mennesker og samfunn, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Doga, som er en del av regjeringens virkemiddelapparat for innovasjon og verdiskaping. Formålet er å fremme nye, grønne og lønnsomme løsninger.

14. mars skal de seks prosjektene motta Doga-merket i Oslo.