Mattilsynet: Neppe smittede bønnespirer i Norge

Mattilsynet i Norge bekreftet fredag at kilden til E. coli O104-smitte er funnet i bønnespirer i Tyskland. Det er lite trolig at spirene er importert til Norge.

Utbruddsstammen er påvist i epidemiologiske studier, og dataene peker med stor sannsynlighet mot spirer fra en gård i Bienenbüttel i Niedersachsen. Tyske myndigheter har derfor trukket tilbake rådet om ikke å spise tomat, agurk og salat, mens rådet om ikke å spise bønnespirer blir opprettholdt.

Så langt Mattilsynet vet, er grunnen til forurensningen av spirene med E. coli O104 ikke fastslått.

– Gledelig

– Sporingsarbeid etter E. coli er svært vanskelig, og det er derfor gledelig at Tyskland melder at kilden er funnet, sier seksjonssjef Terje Røyneberg i Mattilsynet.

Mattilsynet har undersøkt hvor norske spireprodusenter kjøper sine frø, og er ikke kjent med at det skal være importert frø til Norge fra dette området. Tyskland vil foreta videre undersøkelser av eventuelle distribusjonskanaler.

Det er meldt at flere hundre personer har utviklet nyresykdommen HUS (hemolytisk uremisk syndrom) som komplikasjon under dette EHEC-utbruddet. Flertallet av de syke er voksne kvinner, opplyser Folkehelseinstituttet.

Det er mistanke om at flere svenske og danske pasienter med EHEC eller HUS er blitt smittet under opphold i Tyskland. Man bør være ekstra oppmerksom og søke legehjelp dersom man får symptomer på EHEC-sykdom, som blodig diaré, i løpet av ca. 2 uker etter opphold i Tyskland, opplyser Folkehelseinstituttet.

Ett tilfelle i Norge

Det er per 10. juni meldt ett bekreftet tilfelle av EHEC-sykdom i Norge som kan knyttes til det tyske utbruddet.

– Analysene utført ved Folkehelseinstituttet viser at pasienten i Norge med stor sannsynlighet har vært smittet med samme bakterie som utbruddsstammen i Tyskland. Vi tror ikke at han er smittet av matvarer på det norske markedet. Sykehuset opplyser at pasienten er i bedring og ikke har hatt komplikasjonen HUS som følge av EHEC-infeksjon, sier avdelingsdirektør Bjørn G. Iversen på Folkehelseinstituttet.

Bakterien som nå forårsaker utbruddet i Tyskland har ikke tidligere forårsaket utbrudd, men bakterier med lignende egenskaper har vært påvist hos enkeltpersoner med alvorlig diarésykdom.