Barn og hager

Den skal tidlig fristes som god gartner skal bli... Bruk gjerne tiden frem mot våren til å planlegge hage-gøy sammen med barna.

De fleste barn har stor utforskertrang og liker å lære. Aller best lærer de gjennom fysisk aktivitet, og som folk flest, liker de å se resultat av innsatsen sin. Frisk luft og fysisk aktivitet er i tillegg sunt og godt. Så la gjerne barna få sin egen hageflekk, eller ta dem med i ditt eget hagearbeid.

Når barna skal delta i hagen, kan du bruke samme regler som når de tas med på fotturer i fjellet; Legg opp arbeidet på barnas premisser. Se på dette som lærerik lek, ikke stress med å bli ferdige fort og la deg gjerne smitte av barnas entusiasme. Arbeid kan nemlig bli gøy!

Barnevennlige hageråd

La barna selv få bestemme hva de skal plante. Men gi dem først nødvendig veiledning, slik at ambisjonene ikke overskrider det mulige.

*  Egnede planter er solsikker, blomkarse, gresskar og sukkerert. Disse gir resultat fort, krever ikke mye stell og har frø som er store nok til at barna kan håndtere dem.

*  Bruk nye frø med god spireevne, fjorårets frø som ikke kommer opp er lite motiverende.

*  Lær selv såpass om hagestell at du kan gi barna gode råd. Det vil dukke opp spørsmål. Blir de så kompliserte at du står fast, leter dere sammen opp svaret i leksikon eller på internett.

*  Det kan være greit å starte med tøffe planter, som gir resultat og overlever. Bringebær, rabarbra, løpstikke, poteter og gressløk er lett gjenkjennelige og voksevillige.

Verktøy og barn

Alt verktøy skal gjøre jobben enklere. Denne regelen gjelder også for barnevennlig verktøy. Redskapen bør ikke veie for mye, skal være passe i størrelse og ha en utforming som gjør at den er enkel å bruke.

Unngå redskap som mest av alt er "fargerike leker". En spade må være spiss nok til at barnet kan grave i tett jord med den. En rive skal ikke bøye seg ved normalt bruk. Verktøyet bør også være såpass solid at det tåler bruk. Det er trist å ødelegge redskap en har lært seg å bruke og er blitt glad i.

Verktøy i metall tåler jevnt over mer enn plastikkredskap. Samtidig kan uheldige barn, og uvørne barn, gjøre store skader med spisse spader. Er du trygg på at barna bruker redskapen med forsiktighet, kan du velge metallverktøy. Men hvis dere får besøk av barn som ikke har hagearbeidserfaring, bør du kjøpe mer ufarlig utstyr.

Litt for stort er bedre enn litt for lite. Derfor kan de halvstore barna godt få verktøy tilpasset voksne. Bare ikke velg de tyngste og største variantene

Egen klubb

 Det norske hageselskap har alltid arbeidet med barn, nå har de også dannet en landsomfattende underavdeling: "Barnas Hageselskap". Formålet er "å fremme barns kunnskap om, og interesse for, planter og det grønne elementet i vårt samfunn".

Barnas Hageselskap søker å nå sine mål gjennom inspirasjon, motivasjon og informasjon. Dette skal blant annet bidra til å gi barn gode opplevelser i omgang med planter og grønt nærmiljø, øke barns kunnskaper om planter, både generelt og lokalt der de bor, fremme forståelsen av hvorfor det er viktig med det grønne elementet i samfunnet og engasjere og samle barn med flerkulturell bakgrunn.

Barna kan være individuelle medlemmer. Det finnes også gruppemedlemskap for barnehager, SFO og lignende.