Eksotisk i vinterhagen

Gjør opprør mot det kjølige norske klimaet og la sommerstemningen råde.

 

Hvorfor la seg diktere av den korte norske sommersesongen når du i vinterhagen kan omgi deg med planter som blomstrer både før og etter sesongen de ville hatt i hagen.

Det finnes eksotiske planter som kan gjøre din hverdag om til en vandring i paradiset, men for å få til dette må du kunne styre luftsirkulasjon, luftfuktighet og temperatur. Den viktigste årsaken til å holde luftsirkulasjonen i gang, er forebygging mot sykdomsangrep. For mye lufting er igjen skadelig og kan gi skrantne og sårbare planter, derfor er det viktig å bruke riktige installasjoner og verktøy for å holde kontrollen.

Plantene hjelper hverandre i form av at de "puster". På den måten skaper gode og fuktige leveforhold, men har du lyst til å skjemme de bort litt ekstra, skal du gi plantene en lett dusj med dusjeflasken hver morgen før du går på jobb. Dette er spesielt fordelaktig i månedene mars - august. En enkel og billig måte å sjekke luftfuktigheten på, er å kjøpe et hygrometer og lese av dette hver dag. En tommelfingerregel er at den relative fuktighetsprosenten bør ligge over 50.

I en vinterhage vil temperaturene variere sterkt fra en solrik sommerdag til en grå høstdag, så det er av ytterste viktighet at du har kontroll her.

Temperaturer blir påvirket av de ytre forhold som f.eks. stekende sol på solrike sommerdager og fuktighet og kulde på mørke høstkvelder. Da er det godt å ha installert tekniske hjelpemidler som bl.a. varmeovner, elektriske skyggegardiner/ lameller eller automatiske luke/vindusåpnere.

Når du har orden og kontroll på det ovennevnte, kommer det de fleste synes er morsomst - nemlig å finne hvilke planter du skal omgi deg med.

Du har mye å velge imellom bare innen f. eks. klatreplanter, hengende planter og  vedaktige større planter. Husk alltid på at plantene har utrolig gode forhold i en vinterhage og at de derfor vil vokse fort og trenger store krukker til røttene. Kjøp gjerne en for stor krukke fra starten av (f.eks. 15-20 liter), så slipper du å måtte potte om etter kort tid.

Her er noen forslag til forskjellige klatreplanter som vil skape en frodig og eksotisk stemning i vinterhagen din.

Vi starter med å presentere Kameliaen - som blomstrer i februar og frem til Pasjonsblomsten tar over i april.

Kamelia (Kamelia Japonica):

Kamelia gjerne ha sol og mye lys, men tåler også lett skygge. Trives i sur jord, slik at næringen som tilsettes i vanningsvannet om sommeren bør være den samme som til Rhododendron, men bruk kun halv dose næring. Planten må ikke stå i våt jord. Om vinteren vannes det sjelden. En Kameliaplante tåler å formklippes.

Pasjonsblomst (Passiflora Caerula):

Pasjonsblomsten liker å stå lyst, gjerne i direkte sol. I vekstperioden vannes den regelmessig, og skulle den begynne å kaste blomsterknoppene, har den det for tørt. På den annen side trives den heller ikke i våt jord. Et lite triks er å blande inn små leca-kuler i jorden, da får du en god drenerende jordstruktur som passer for denne planten. Gi planten flytende alminnelig gjødsel for potteplanter i vekstperioden, og den vil gi deg en overdådig blomstring i retur. Om vinteren skal blomsten ha lite og sjeldent vann.

Trillingblomst (Bougainvillea Glabra)

Planten vil gjerne stå så lyst som mulig og helst i sol. Den bør vannes rikelig igjennom hele vekstsesongen, men det øverste jordlaget kan godt tørke ut, før du vanner neste gang.

Som de andre plantene er den riktblomstrende og setter pris på litt ekstra godsaker i form av flytende gjørdsel for potteplanter - dette kun i vekstsesongen. I vintersesongen skal du vente med å gi vann til bladene begnner å bli slappe.

Vin (Vitis)

Drueplanter trives i direkte sol, og vil stå lunt.  Jorden bør være lett og tilføres gjødselvann regelmessig, dog med lavere gjødseldose enn det som generelt er  anbefalt. Druer bør få stå i relativt store krukker så du slipper å omplante de.

Rankene utvikler seg opptil flere meter i løpet av en sommer, så du bør være oppmerksom på at drueplanter krever en del stell men til gjengjeld skaper de rikelig med frodighet.

Ovennevnte planter er klatreplanter (som er en fellesbetegnelse for slyngenee,  klatrende og ranke-planter) og det er smart å gi disse litt hjelp når de blir lange. Til dette bruker du f.eks. stativ, mur, netting eller wire. Hjelp gjerne planten ved å binde den opp der du synes du ser svake punkt.

Har du lyst til å forsøke andre eksotiske arter, kan diverse sorter Orkidéer, Bananplante, Fiken, Fersken eller Granateple anbefales.