Flere hoggormbitt i sommer

Etter henvendelsene til Giftinformasjonen å dømme, har det vært en stor økning i antall hoggormbitt og insektstikk i sommer.

Giftinformasjonen, som er underlagt Helsedirektoratet, fikk henvendelse om 72 hoggormbitt i juli i år, mot 49 i samme måned i fjor. Julitallene for insektstikk går i samme retning: 48 i år, mot elleve i fjor.

Tallene for mai og juni viser samme tendenser: I mai i år fikk Giftinformasjonen 27 henvendelser om hoggormbitt, mot åtte i mai i fjor. Tilsvarende tall for juni var 26 og 23.

Fra 1. til 7. august i år fikk Giftinformasjonen tolv henvendelser om hoggormbitt, mot 31 i hele august i fjor.

Den høye sjøtemperaturen i Sør-Norge i juli i år førte også til at mange henvendte seg til Giftinformasjonen etter å ha blitt brent av maneter. Antallet henvendelser var 23, mot fire i juli i fjor.

Ikke nasjonal statistikk
Tallene fra Giftinformasjonen sier ikke noe om hvor mange som er blitt bitt av hoggorm og stukket av insekter som veps, bier og humler.

- Ved noen hendelser får vi flere henvendelser om samme pasient, og trolig er det mange som ikke kontakter Giftinformasjonen ved slike henvendelser, men heller kontakter helsevesenet, sier farmasøyt Stein-Erik Knapstad ved Giftinformasjonen.

Ta kontakt
Sommeren er høysesong for insektstikk og hoggormbitt. Men også giftige planter kan være årsak til at en bør henvende seg til Giftinformasjonen, som har døgnåpen vakttelefon.

Barn i alderen ett til fire år er mest utsatt for farlige ting i naturen.

- De har lett for å smake på bær og andre fristelser som kan være giftige, sier rådgiver Mari Trosterud ved Giftinformasjonen.

Barn er også spesielt følsomme for hoggormbitt og bør derfor være i følge med voksne der det er mye hoggorm, understreker Trosterud.

Nå i bærsesongen råder hun både barn og voksne til å ha på seg godt fottøy, gjerne støvler, når de går i skogen. Skulle man likevel bli utsatt for hoggormbitt bør man umiddelbart kontakte Giftinformasjonen. Hvis symptomene er alvorlige, må en straks ringe nødnummer 113.

Hoggormbitt kan gi både lokal hevelse og mer generelle symptomer som kvalme, oppkast og svimmelhet.