Ferievennlig hage

Rekkehushagen i Stavanger har to gode sitteplasser, lekeområde, klatresteiner, variert beplantning, gangstier, trær, klatreplanter, busker og bittelitt bær.

Det er utrolig hva man kan få plass til på 84 kvadratmeter, bare det er gjennomtenkt. God planlegging kan også redusere vedlikeholdsbehovet. Pensjonistparet som eier denne hagen kan godt være på tur både vår, sommer og høst, uten at hagen ser overgrodd ut. Men hvis de skal være vekke lenge om gangen, må de nok få hjelp til å vanne sommerblomstene i krukker. Alternativt kan de låne ut krukkene til en god nabo så lenge.

Eget hus fremfor leilighet
Paret bodde tidligere i stor enebolig med romslig hage. Da barna ble voksne og behovene endret seg, valgte de å flytte til en nybygd enebolig i rekke. Det nye huset er riktig bra. Men hagen besto av en 4 x 5 meter stor jordflekk på fremsiden, mens hovedhagen ut mot fellesarealet var platting og plen.

- Tidligere hadde vi plass til det meste. Her er det mer vindhardt og med så lite areal tenkte vi at det var viktig med god planlegging, forklarer paret.
Hageinnkjøpene har de alltid foretatt hos Brynes planteskole i Stavanger, der ba de om hjelp til hageplanlegging. Resultatet ble en detaljert tegning og vedlikeholdsvennlig hage.

Alle ønsker oppfylt
- Vi reiser en del, så vi vil ikke være bundet til hagearbeid. Men vi har barn og fem barnebarn, så vi ønsket samtidig plass til hagebord, plaskebasseng og tumleplass for de små, Vi liker stein og ville gjerne ha det inn i hagen vår. Han hadde lyst på et hjertetre og jeg ønsket blåregn, forklarer fruen i huset.
I det lille hagerommet har de fått stauder, busker og flere trær. Seks store steiner er blikkfang, sitteplass og bærende element: En flat, kraftig stein ligger like ved plattingen og er blitt bord for barna. En annen står i utkanten av hagen, den er formet som en stol og er blant barnas favoritter. En tredje stein, den største, står på høykant, og er både klatretårn og utkikksplass. Samtidig er den plassert slik at den stenger litt for innsynet og krever oppmerksomhet fra forbipasserende. Steinene er lagt fint inn i terrenget, tre av dem er føyd inn i den opprinnelige plattingen.

Vakkert vinterstid og vår
To skiferbelagte gangstier leder fra plattingen og ut i hagen. Bedene er dekket med bark, mens stauder er plantet opp mot de kraftige steinene. Bak utkikkssteinen møtes gangstiene til en ny sti som leder ut av hagen. Men hva med plen?

- Med så stort fellesareal trenger ikke hver hage egen plen. Fellesarealene er viktige deler av små rekkehushager, mener paret.

Deres uterom er tilpasset voksne som ønsker å reise, og som ikke lenger har overskudd og krefter til krevende hagearbeid. Men paret er mest opptatt av hvor innholdsrik og variert hagen deres er; Plassert opp mot de kraftige steinene fremheves staudene sommerstid. Steinene er også gode støtter for krukker med sommerblomster, eller lyslykter vinterstid.

- Det var så nydelig i vinter. Steinene ble nærmest trolske med nysnø på. Også uten blader dannet buskene og trærne flotte kontraster. Og du kan tro det var vakkert i vår!

Variert og fargerikt
Fordi fargene på blomster og busker avveksler hverandre, er det en rik variasjon. En annen fordel med at ting ikke blomstrer samtidig, er at en unngår at fargene må sloss om oppmerksomheten. I vår blomstret tre grupper høyrøde tulipaner, de spilte i rødt sammen med bladverket på blodlønnen. Sommerstid dominerer blåtonene, som fremheves av lyse rosa flittiglise i krukker. På sensommeren dukker de varme høysommerfargene opp, før alt går over i høst.
Klarer man å reise vekk fra en slik fin hage? Det kan man godt. Fordi den er vedlikeholdsvennlig, er den jo like fin når man kommer tilbake!