Flott hagemesse i Bergen

Hagemessen Hageglede arrangeres årlig i Arenum i Bergen. Det største innslaget i år var en inspirasjonshage på 300 kvadratmeter.

 

Inspirasjonshagen er planlagt av Norske Landskapsarkitekters forening og bygget opp av ansatte og elever ved Hjeltnes gartnarskule i Ulvik i Hardanger.

Bruke elementer
Inspirasjonshagen skal vise hva som er mulig å få til i egen hage. Anna Tafjord-Kirkebø sier at det er morsomt å vise inspirasjonshagen til publikum. - Den viser hva som kan gjøres uten at det trenger koste for mye. Publikum kan bruke elementer fra hagen ut fra lommebok og arbeidslyst.

Tafjord-Kirkebø sier det har vært morsomt å se hvor flott landskapsarkitektene og anleggsgartnerne har samarbeidet og hvor respektfulle de har vært overfor hverandre.

Konkurranse for barn
I forbindelse med messen har Det norske Hageselskapet holdt en konkurranse der 50 barn har fått lage sine egne fantasihager. - Barna har vist masse kreativitet i hvordan de vil ha hagene sine. De har brukt mange elementer, både planter og dyr. Veldig mange har ønsket seg dyr i hagene sine. Neste år håper vi at enda flere barn får lage fantasihager.

Mer enn en messe
Prosjektleder Gerd Grieg sier at Hageglede skal være mer enn en messe. - Vi har lagt til rette for at messen skal bli en opplevelse. De besøkende kan oppleve alt det siste til hagen på ett sted og sparer dermed tid.

Grieg håper på en dobling av antall besøkende fra i fjor da 6.000 var innom. - Vi har flott messevær (regnvær), noe som bør hjelpe godt på.

Tafjord-Kirkebø sier at messen er viktig for utstillerne. - De ønsker selvsagt både å selge mye her samt få kunder til butikkene sine. De har også utbytte av messen ved at de knytter kontakter med andre utstillere.

Hold hagen ryddig
Tafjord-Kirkebø har noen råd for å holde hagen fri for brunsnegler. - Det viktigste er å holde hagen ryddig gjennom hele året. Ikke gi sneglene skjulesteder. Hold plenen kort. Og plukk snegler. Hvis du bruker Ferramol, bør du legge det under planker slik at fugler ikke spiser det. Sneglene går ikke til angrep på planter med vedaktig stamme, som rosebusker. Det er viktig å huske på at hagegleden ikke er tapt på grunn av sneglene. Husk også at ryddige hager er trivelige hager.