– Vi i bransjen kan bli litt mindre konservative, litt bedre til å dele kunnskap og litt bedre til å finne nye forretningsmodeller, mener Entra-direktør Klaus-Anders Nysteen.

Grønt lønnsomt for Entra

– Det er ikke lenger noen konflikt mellom miljø og lønnsomhet, fastslår administrerende direktør Klaus-Anders Nysteen i Entra eiendom. Fasit for fire miljøprosjekter er merverdi på 79 millioner.

Det å lykkes med miljøsatsing i bygg og gjøre det lønnsomt, krever imidlertid helhjertet innsats.

– Det er ikke før du tar miljøet inn over deg som en integrert del av forretningsstrategien at det virker, sa Nysteen på Energi og miljø-konferansen i denne uka. Han trekker frem fire områder hvor Entra jobber med utvikling: eiendomsporteføljen, nye metoder og nye samarbeidsformer, kompetanse på bransjenivå og kommunikasjon internt og eksternt.

Deler gjerne erfaringer

Nysteen legger ikke skjul på at Powerhouse-samarbeidet har vært et viktig virkemiddel for å nå målene innenfor miljøarbeidet. Nye måter å jobbe sammen på er et sentralt stikkord.

– Det er når vi har sittet sammen og basket med problemstillingene at de gode løsningene har kommet. Vi deler gjerne de erfaringene med dere i bransjen, understreker Nysteen. For det å dele kompetanse på tvers er nødvendig for kompetanseutvikling i bransjen.

– Å lære av andres feil er vanskelig, men det er mye billigere, sier Nysteen med et smil.

Prisverdig

– Det er prisverdig at en stor byggherre som Entra går foran med slike gode holdninger i forhold til å samhandle og dele på ny kunnskap. For oss er dette positivt og i tråd med vår visjon; sammen designer vi framtidens bygg, sier Roar Smelhus, direktør for Bygg og Eiendom i Hjellnes Consult som var medarrangør på konferansen.

– Den kompetansen som er bygget opp gjennom Powerhouse-alliansen vil være nyttig for hele næringen i det vi sikter mot nesten nullhus i 2020, legger Smelhus til. Han poengterer også at utvikling, læring og kommunikasjon på bransjenivå er temaer som går igjen i Bygg21s arbeid.

– Vi vektlegger også dette i vårt utviklingsarbeid internt i Hjellnes Consult, opplyser Smelhus.

Annen logikk

Kommunikasjon er en utfordring bransjen må ta på alvor i forhold til miljøbygg. Det viser også Powerhouse-prosjektet på Kjørbo i Sandvika, verdens første energirehabiliterte plusshus. Der er leiekostnadene ”noe over toppsjiktet”, ifølge Nysteen.

– Men leietaker Asplan Viak sparer det inn på lavere energiforbruk. Denne logikken må vi få leietakere til å forstå, sier Nysteen, som medgir at han selv bare var opptatt av husleie gjennom mange år som økonomidirektør i norske selskaper. Plusshuset på Kjørbo går fra årlig energibruk på 250 kWh/m2/år til energibehov på 20 kWh/m2/år, og vil i tillegg produsere 41 kWh/m 2år.

Ut i pluss

Gjennomsnittlig energibruk i Entras portefølje er redusert fra 230 til 190 (kWh/m2/år).

– Det er interessant å se hvilken voldsom effekt det gir med rehab. og nybygg som har høye ambisjoner, mener Nysteen. Foruten Powerhouse på Kjørbo gjelder det et passivhus på Brattørkaia, Papirbredden i Drammen og et rehabilitert kontorbygg (Fredrik Selmersvei 4) i Oslo. Alle er passivhus, holder energiklasse A og beregnet energibehov ligger mellom 63 og 80 kWh/m2/år. Samlet areal er om lag 85.000 m 2.

– Dette har vært lønnsomt. For disse fire prosjektene er merverdien for Entra, målt som vår leie sammenlignet med referansebygg og fratrukket merkostnader til rehabilitering og Enova-støtte, 79 millioner kr, fastslår Nysteen.