Foto: Gyproc
Foto: Gyproc

Glava vant fornybar-kåring med Gyproc-prosjekt

Glava har vunnet august-kåringen i fornybar-VM i regi av Energi Norge med satsingen på Gyproc som bygger det som skal bli verdens første CO2-frie gipsplatefabrikk.

Administrerende direktør Lars Gaustad i Glava. Foto: Trude Nergaard
Administrerende direktør Lars Gaustad i Glava. Foto: Trude Nergaard

Gipsplateprodusenten Gyproc faser ut gass og skal dermed redusere utslippene sine med mer enn 23.000 tonn årlig.

– Som en stor aktør i byggebransjen har vi et ansvar for å dytte næringen i riktig retning, sier administrerende direktør i Glava, Lars Gaustad, i en pressemelding. Gyproc-prosjektet ble månedsvinner av Fornybarprisen i august.

”Gyproc gjør det som er vesentlig; gjennomfører et skifte fra fossil til elektrisk energi og tar det faktisk i bruk. Det er denne veien hele det norske samfunnet må gå. Gyproc og Glava er innovative når det gjelder teknologi. Juryen ble imponert over prosjektet, og som verdens første CO2-frie gipsplatefabrikk fortjener de oppmerksomhet”, skriver juryen i sin begrunnelse.

– Vi er veldig glad og stolt over blir anerkjent for prosjektet vi skal gjennomføre. Det viser at det blir satt pris på av bransjen, og det er veldig stas, sier Gaustad.

Gaustad forteller at selskapet har satt seg tydelige mål om å redusere utslipp fra en del energikrevende prosesser. Gipsplateproduksjon er en av de. I produksjonen brukes det i dag LNG-gass, men dette vil erstattes av elektriske luftoppvarmingssystemer. CO2-utslippene vil dermed reduseres med mer enn 23.000 tonn.

Gyproc er en del av Glava-familien, og gipsplatefabrikken ligger på industriområdet Øra i Fredrikstad.

– Vi har jobbet med Gyproc-prosjektet i to år før vi fikk det godkjent. Vi så at det var mulig å bruke eksisterende teknologi, men med en ny sammensetning. Det gjelder å se mulighetene i de prosessene vi har, og benytte oss av all den kompetansen vi har internt og i konsernet, sier Gaustad.